Ilie Bolojan LIVE TEXT, prezentarea pachetului de măsuri.
„Aceste măsuri vizează câteva aspecte care țin de buna administrare a companiilor de stat.
Asigurarea transparenței gestionării. Am convenit ca în perioada următoare, toate ministerele tutelare să asigure publicarea tuturor datelor care sunt necesare pentru a ști cine administrează aceste companii, ce câștiguri au, toate datele economice care dau o oglindă cât mai fidelă cu privire la cei care conduc și în ce condiții conduc. Acest lucru nu este o rușine pentru cei care le conduc, ca datele să fie publice, nici în ceea ce privește câștigurile, nici în ceea ce privește performanța, e un lucru de normalitate.
Un al doilea element de bază ține de partea de management al companiilor, care va fi rezolvat prin modificări de legislație. Reducerea numărului de membri și plafonarea unor câștiguri. Avem o situație în care, abuzând de prevederi legale, și fără un control cu privire la modul în care aplică legislația, de la valori rezonabile de câștiguri cu care au intrat când au câștigat nominalizările, s-a ajuns într-o perioadă relativ scurtă la limitele maxime, ceea ce a creat o nemulțumire în opinia publică și în ceea ce privește administrarea lor propriu-zisă.
Un element foarte important sunt indicatorii de performanță. Aceștia vor fi revizuiți de către fiecare minister, astfel încât să se verifice dacă sunt relevanți sau sunt superficiali. În multe locuri, aceștia nu sunt relevanți. Și atunci vom fi în două situație: sau noii indicatori vor fi acceptați, ceea ce înseamnă că sunt oameni de bună credință, care înțeleg că ceea ce a fost nu va mai fi, sau în condițiile în care nu vor accepta acești indicatori sunt probleme legate de profesionalismul lor și vom uza de prevederile legale să impunem acești indicatori de performanță, iar cei ce nu-i acceptă să plece.
Tot ce înseamnă modificări de legislație care să întărească capacitatea companiilor care verifică, precum AMEPIP, trebuie întărit, ca la finalul verii să avem o agenție funcțională, nu doar pentru că avem un angajament prin PNRR, ci mai ales pentru că buna administrare a companiilor din România este o necesitate, pentru că fiecare leu câștigat este un plus pentru bugetul național, investiții, proiecte de dezvoltare”, a transmis Ilie Bolojan.
Știre inițială
Ilie Bolojan şi vicepremierul Dragoş Anastasiu anunţă prezintă pachetul de măsuri pentru companiile de stat și administrația publică.
Conferinţa de presă pe tema reformei companiilor de stat are loc la Palatul Victoria, de la ora 18.
Recent, premierul Ilie Bolojan a precizat că al doilea pachet de măsuri fiscale urmăreşte reforma societăţilor la care acţionar este statul român. Acestea trebuie să-şi reducă pierderile, să-şi modifice indicatorii de performanţă şi să obţină profituri. Potrivit prim-ministrului, „se va modifica legislaţia, astfel încît consiliile de administrație să aibă mai puţini membri, iar indemnizaţiile acestora să fie plafonate”.
”În primul rând, se lucrează în zilele acestea la definirea unui set de indicatori de performanță pentru companiile de stat, care să fie atașați acestor măsuri legate de limitarea indemnizațiilor, a numărului de membri în diverse structuri de conducere”, a declarat consilierul premierului Ilie Bolojan, economistul Ionuț Dumitru, la Digi24.
Citește și: Măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan sunt constituționale! CCR, decizie de ULTIM MOMENT
Potrivit acestuia, problema companiilor de stat este una structurală: multe dintre ele sunt ineficiente financiar și livrează servicii de slabă calitate. „Deși sectorul companiilor de stat e relativ mare, el nu aduce aportul așteptat în termeni de servicii publice. Avem foarte multe companii de stat cu rezultate slabe în profitabilitate și calitatea serviciilor. Aici trebuie să lucrăm serios”, a subliniat consilierul premierului. În ceea ce privește reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, Dumitru a explicat că nu poate exista o regulă unitară pentru toate companiile: „Probabil trebuie o discuție pe domenii de activitate, de la caz la caz. Nu poți să iei o decizie uniformă pentru toate companiile.”
Un alt obiectiv major al pachetului este eficientizarea administrației locale, unde Guvernul analizează posibilitatea standardizării schemelor de personal. „Avem o problemă cu numărul de angajați din administrația publică, raportat la numărul de contribuabili. Deși raportat la populație nu pare mare, dacă ne uităm la cei care plătesc efectiv taxe, suntem peste media europeană”, a explicat Dumitru.