Ilie Bolojan vine cu soluții pentru Clotilde Armand pe problema gunoaielor: „Sunt doar două variante: renegociere de contract sau reziliere de contract”

Ilie Bolojan, președinte PNL Bihor și fost primar al orașului Oradea pentru trei mandate, vine cu soluții pentru problema gunoaielor și a traficului din București.

20 iun. 2021, 11:48
Ilie Bolojan vine cu soluții pentru Clotilde Armand pe problema gunoaielor: „Sunt doar două variante: renegociere de contract sau reziliere de contract”

Ilie Bolojan, despre cum s-ar rezolva problema cu gunoaiele din centrul Capitalei

Întrebat dacă s-a plimbat prin Sectorul 1 pentru a vedea cu ce probleme de confruntă bucureștenii în această perioadă, Ilie Bolojan a spus că nu a apucat, dar cunoaște situația.

„Nu am apucat, dar știu tema salubrizării care e în toată media. E clar că se plătește mult mai mult pe cap de locuitor. Trebuie verificat în ce constau anumite prestări de servicii. E clar că sunt niște probleme generate de 3 componente de bază. Prima e legată de necesitatea ieșirii din populism. Mă refer nu la actualul primar, pentru că e doar de 6 luni de zile, ci la deciziile anterioare. Când faci servicii de salubrizare fără ca cetățeanul să plătească… cetățeanul nu o să colecteze selectiv, nu o să perceapă, dacă plătește primăria. Nu există servicii gratuite și nelimitate.

Nu există nicăieri depozitare pe marginea străzii. Gunoiul se depozitează în anumite incinte. Altfel nu poți verifica dacă se colectează selectiv. A doua problemă e un contract unde tarifele nu sunt în regulă. Nu sunt decât două posibilități. Renegociere de contract sau reziliere de contract. Eu, când am fost ales primar, i-am chemat pe principalii contractori și am renegociat. La București trebuie purtat un dialog cu o firmă cu care ai contract într-o manieră rezonabilă. Dacă nu există o astfel de reacție de normalitate… facem tariful mediu pe metru pătrat și ai o medie. În București costurile sunt ceva mai mari. Dacă e această problemă … e o vină a sistemului public”, a declarat Ilie Bolojan la PrimaTv.

Cum s-ar putea rezolva problema traficului din București

Președintele PNL Bihor consideră că problema cu traficul din Capitală s-ar putea rezolva în două – trei mandate. Pasajele subterane și supraterane, eliminarea mașinilor parcate pe șosea pentru a face loc unei benzi suplimentare, dar și parcările supraterane în afara carosabilului sunt câteva dintre propunerile făcute de Ilie Stolojan pentru rezolvarea problemelor cu traficul din Capitală.

„Presupune niște măsuri care nu se vor vedea de pe o zi pe asta. nefăcându se mare lucru, nu poți rezolva în bucurești acest lucru așa repede, îți trebuie 2 – 3 mandate. Problema circulației în Capitală înseamnă deblocarea intersecțiilor. Intersecțiile pe orizontală, oricum le ai optimiza, orice sistem ai pune, nu rezolvă problema de circulație dacă fluxul de mașini e foarte mare. Trebuie un pasaj subteran și unul suprateran. E nevoie de un plan de a bloca intersecțiile. 10 pasaje subterane construite în fiecare an. Pe bulevardele principale nu sunt parcări pe banda de lângă trotuar. Trebuie scoase mașinile parcate ca să se facă o bandă suplimentară. Faptul că există o bandă în plus presupune o capacitate mai mare de a prelua traficul. Parcări supraterane în afara carosabilului. În spatele blocurilor se pot face. O parcare supraterană cu 400 500 de locuri ar prelua toate mașinile din zonă. Dar acest plan de parcări presupune bani pentru a fi realizat. din bani publici sau bani privați. În ue se realizează din bani privați”.

A fost ratat startul reformelor?

Legat de PNRR, Ilie Bolojan e de părere că, odată definitivat, ar trebui ca în a doua jumătate a anului cei aflați la putere să facă ce trebuie.

Odată cu definitivarea PNRR se creează condițiile pentru ca în a doua jumătate a anului să facă ce trebuie. E ca o operație care se face programat. Când ai niște probleme de sănătate se intervine și riscul e mult mai mic față de o operație care se face de urgență. La fel e și în politică. Una e să fii pregătit pentru ce se întâmplă, alta e să se întâmple ca în 2009. Nu mai puteau să aibă cheltuielile pe care le-au avut.

Pe cine votați ca lider al PNL? Ludovic Orban sau Florin Cîțu?

„Noi vom anunța pe cine susținem după 17 iulie. Orice lider PNL poate avea o părere personală, dar ar fi incorect față de colegii mei să îmi exprim opinii personale. Dacă eu nu mă consult cu colegii, vă dați seama că nu mă mai respectă”.