Ilie Carabulea, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea, reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul Carpatica

Ilie Carbulea, preşedintele Carpatica Asigurări, a fost reţinut pentru 24 de ore. Omul de afaceri este acuzat de  DNA de dare de mită, fals sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu. Carabulea a fost adus în faţa procurorilor anticorupţie, pentru audieri, informează România TV. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Radu Mustăţea şi Marian Mârzac. Toţi trei vor fi duşi, miercuri, în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

28 ian. 2014, 20:34
Ilie Carabulea, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea, reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul Carpatica

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus, marţi după-amiază, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), el fiiind vizat, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care este urmărită penal soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu.

Carabulea a fost ridicat, marţi, de la Sibiu, de procurorii anticorupţie şi a fost adus la DNA în cursul după-amiezii.

Omului de afaceri din Sibiu i se impută faptul că ar fi mituit mai mulţi inspectori ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru a închide ochii la neregularităţile descoperite la Carpatica Asigurări. Odată cu Ilie Carabulea au fost duşi la audieri şi mai mulţi inspectori ai CSA.

Îm acelaşi odsar sunt urmăriţi penal Marian Mârzac, fost director general al unei societăţi de asigurări şi în prezent membru neexecutiv în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Radu Mustăţea, membru în CA al aceleiaşi societăţi de asigurări şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Potrivit unui comunicat al DNA, Marian Mârzac este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii îl acuză pe Radu Mustăţea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

Alături de cei doi, a mai fost trimis în judecată Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai-iunie 2013, învinuiţii Marian Mârzac şi Radu Mustăţea au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni prin care au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asupra activităţii societăţii de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

 

În acest caz, au avut loc, marţi dimineaţă, 17 percheziţii la Bucureşti şi Sibiu.

Potrivit Mediafax, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF, a anunţat autoritatea de reglementare.

„Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare”, a comunicat autoritatea, menţionând că mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Percheziţiile făcute de DNA la Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de corupţie vizează atât reprezentanţi ai Carpatica Asigurări, cât şi funcţionari din ASF, au declarat surse judiciare.

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane, între care doi foşti reprezentanţi Carpatica Asig.

Unul dintre aceştia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi totodată preşedintele Biroului de Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în anchetă ar fi vizat şi Carabulea, care le-ar fi oferit funcţii lui Mustăţea şi Mîrzac.

Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influenţat controlul ASF, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse arată că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

Carabulea a mai avut probleme cu legea, el fiind deja condamnat la închisoare cu executare pentru că a mituit un procuror să introducă un recurs în interesul legii. Mai mult, procurorii DIICOT au suspiciuni privind modul în care Carabulea l-a creditat pe Gigi Becali pentru a refinanţa Avicola Iaşi.

În octombrie 2012, Carabulea a fost eliberat condiţionat din închisoare. Magnatul sibian ispăşea în Penitenciarul Aiud o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită. Tribunalul Alba a respins recursul înaintat de procurorii DNA împotriva deciziei de eliberare condiţionată.

Ilie Carabulea a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.