Ilie Sârbu: Nu e exclus ca la Congresul PSD să se discute despre suspendarea preşedintelui

Liderul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) din Senat, Ilie Sârbu, a declarat vineri, la Alba Iulia, că nu este exclus ca liderii social-democraţi prezenţi la congresul extraordinar să aibă o discuţie de principiu despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, transmite Agerpres.

12 sept. 2014, 14:37
Ilie Sârbu: Nu e exclus ca la Congresul PSD să se discute despre suspendarea preşedintelui

„Nu e exclus. Suntem mulţi aici, deşi majoritatea preşedinţilor (n.red. – organizaţiilor judeţene) sunt în judeţe. Probabil că va fi doar aşa o discuţie de principiu, dar până săptămâna viitoare clarifică şi subiectul acesta”, a afirmat senatorul Ilie Sârbu.

Peste 1.000 de social-democraţi din Alba s-au reunit vineri la Alba Iulia la Conferinţa judeţeană, urmând ca ulterior într-un congres extraordinar să fie validată candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Liderul grupului PSD din Senat declara pe 8 septembrie că şeful statului se face vinovat de fapte „mult mai multe şi mult mai grave” decât cele prezentate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cererea de suspendare pe care a înaintat-o liderilor grupurilor parlamentare.

„Doar ne-a înmânat domnul preşedinte al Senatului cererea de suspendare tuturor liderilor de grup. (…) Dacă ne-am uita cu multă atenţie la ceea ce face preşedintele Băsescu, găsim mult mai multe şi mult mai grave. (…) Ce vedem cu toţii, implicarea în campania electorală a PMP, a doamnei Udrea, apariţiile pe care le face pe toate posturile de televiziune ţin de un preşedinte serios al unei ţări când Constituţia delimitează clar şi spune care sunt atribuţiile unui preşedinte”, a spus Sârbu.

Întrebat dacă suspendarea preşedintelui este oportună în contextul regional, social-democratul a replicat retoric: „Dvs. credeţi că contextul regional stă în Băsescu?”.

„Haide să fim serioşi. El face caz de asta, el ar vrea să se răstoarne lucrurile, să înceapă război în România ca să rămână preşedinte. E o chestie pe care o cunoaştem şi nu trebuie luată în serios. Credeţi că marile puteri acum stau la telefoanele roşii şi vorbesc despre Băsescu? E o iluzie pe care el o alimentează de multă vreme: cât de important este el în zonă. Dacă aţi fi în locul lui Obama sau al altor lideri mari la ora actuală, un preşedinte pe final de mandat, care mai are hai două luni de stat în mandat, ce poate să facă?”, a arătat Sârbu, adăugând faptul că „preşedintele este în război cu toată lumea” şi că este cunoscută relaţia acestuia cu Parlamentul sau cu Guvernul.