Iliescu, alături de Hayssam. Cum a ajuns sirianul în delegaţiile care-l însoţeau pe preşedinte

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, pentru România TV, că Omar Hayssam s-a numărat printre oamenii de afaceri care au mers cu el în cadrul câtorva deplasări externe pe vremea când era şef al statului. Iliescu precizează că lista cu oamenii de afaceri nu era stabilită de către el, iar businessman-ii veneau în funcţie de legărurile pe care le aveau în ţara vizitată.

23 iul. 2013, 16:40
Iliescu, alături de Hayssam. Cum a ajuns sirianul în delegaţiile care-l însoţeau pe preşedinte

„Luam grupuri de oameni de afaceri în funcţie de relaţiile pe care le aveam în ţările în care mergeam. Şi aşa a nimerit şi Hayssam de două ori. Nu am avut relaţii personale cu el vreodată (…) Mergeau zeci de oameni de afaceri în funcţie de conexiunile cu ţările respective. Îşi plăteau transportul, avionul, înlesneam contacte ale oamenilor de afaceri cu cei din ţările respective”, a relatat Ion Iliescu.

Acesta susţine că nu ştie nici care erau relaţiile pe care Omar Hayssam le avea în PSD, inclusiv faptul că se înscrisese în acest partid. „Asta nu mai ştiu, e treaba lui personală. Nu mă ocupam de asemenea chestiuni. Nu aveam poziţie activă în partid. Nu mă mai amestecam în chestiunile de partid”, a spus fostul preşedinte.

Ion Iliescu a arătat că oamenii de afaceri îl însoţeau cu zecile în depasările externe, în funcţie şi de interesele firmelor lor. Întrebat dacă este adevărat că numele lui Hayssam apărea sistematic pe listele cu afacerişti ce-l însoţeau deşi Ion Talpeş, fostul şef al Administraţiei Prezidenţiale, îi tot tăia numele de pe listă, Iliescu a răspuns: „E posibil”.

Ion Talpeş a declarat pentru ziare.com că Hayssam era o prezenţă recurentă pe listele cu însoţitorii preşedintelui. „Cand eram şef al Administraţiei Prezidenţiale, eu eram ultimul care aproba lista cu personajele politice, economice, financiare din România care mergeau în delegaţii, şi o propuneam preşedintelui după ce făceam cercetările de rigoare. Am ajuns la un moment dat să îl tai de trei ori de pe lista şi el să continue să apară! Era reluat mereu, fie de la Guvern, fie de pe alte mutări… E dificil de spus cine… Mi-a fost scârbă să mai fac efectiv cercetări”, a declarat Talpeş.