Imagini de coşmar: Un oraş a fost spulberat aproape în întregime de taifunul Hayan

Bilanţul unuia dintre cele mai violente taifunuri care a afectat uscatul s-a agravat brusc, duminică, autorităţile filipineze evocând de acum peste 10.000 de morţi şi 2.000 de dispăruţi, ceea ce face din Haiyan catastrofa naturală cu cele mai multe victime din istoria recentă a ţării.

10 nov. 2013, 11:26
Imagini de coşmar: Un oraş a fost spulberat aproape în întregime de taifunul Hayan

Nicio clădire din oraşul filipinez Tacloban, care are o populaţie de 220.000 de locuitori, nu pare să fi scăpat neafectată de trecerea supertaifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice de pe planetă, informează CNN. Tacloban este un oraş-port din Filipine, aflat la aproximativ 580 km sud-est de Manila. Este capitala provinciei Leyte şi un centru regional important al regiunii Bisaya Orientală. Autorităţile au anunţat că aproximativ 100 de persoane au murit în acest oraş, alte sute fiind rănite. Supertaifunul Haiyan a provocat moartea a sute de persoane într-un alt oraş de coastă Palo şi în împrejurimi, pe coasta de est a arhipelagului, a anunţat ministrul Energiei, Jericho Petilla. Palo şi Tacloban, capitala provinciei Leyte, sunt printre oraşele cele mai afectate de taifunul Haiyan, care a traversat vineri centrul arhipelagului, ajungând pe coasta de est, înainte de a se îndrepta, sâmbătă, spre Marea Chinei de Sud. 

Două insule din centrul arhipelagului, care s-au aflat pe traiectoria taifunului Haiyan în momentul în care acesta a ajuns pe uscat, vineri dimineaţa, sunt deosebit de afectate: autorităţile se tem de 10.000 de morţi în Leyte şi au confirmat 300 de decese în Samar, un bilanţ care ar putea creşte deoarece 2.000 de locuitori sunt daţi dispăruţi.