Imagini fabuloase cu erupția vulcanului Mauna Loa din Hawaii – VIDEO

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima dată în ultimii 40 de ani, pe Insula Mare din Hawaii.

01 dec. 2022, 15:01

Mauna Loa a erupt pentru prima dată în ultimii 40 de ani pe Insula Mare din Hawaii duminică seara, eliberând fluxuri de lavă încinsă, care s-a scurs pe marginea craterului. Această imagine spectaculoasă a fost capturată de sateliți, informează IFLSience.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt în zona Riftului de Nord-Est.

Serviciul geologic al Statelor Unite spune că nu există niciun risc de cădere a magmei, dar există un avertisment în ceea ce privește căderea cenușii.

Citiți și: Vulcanul Mauna Loa a luminat cerul. Erupţia a fost urmată de cutremure VIDEO 

Mai multe zboruri au fost anulate sau au avut întârzieri, iar autoritățile au avertizat persoanele cu boli respiratorii să rămână în locuințe, potrivit dailymail.co.uk

Unii locuitori de pe Insula Mare din Hawaii s-au adunat pentru a vedea evenimentul periculos, în ciuda avertismentelor anunțate de autorități.

Fotografiile realizate de Maxar Technologies luni seara prezintă o dâră lungă de flux de lavă care se deplasează de-a lungul zonei Rift de Nord-Est. Odată cu fluxul de lavă, au existat rapoarte despre formarea unor puțuri cu lavă care măsoară până la 40 de metri înălțime.

Odată cu fluxul de lavă, au existat rapoarte despre formarea unor puțuri cu lavă care măsoară până la 40 de metri înălțime.

„Tulburările au început la jumătatea lunii septembrie 2022, după ce a fost înregistrată o creștere a cutremurelor sub vârful Mauna Loa (de la 10-20 pe zi la 40-50 pe zi), o rată crescută a inflației înregistrată de stațiile GPS și inflația înregistrată pe Înclinatorul MOK. Tulburările au fost cauzate de aportul reînnoit de magmă în sistemul de rezervor al Mauna Loa”, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

 

Ultima erupție a vulcanului a avut loc acum 38 de ani, pe 24 martie 1984, iar erupția din 28 noiembrie 2022, a pus capăt celei mai lungi perioade de liniște a vulcanului din istoria recentă.

Mauna Loa se ridică la 13.679 de picioare (4.169 de metri) deasupra Oceanului Pacific, parte a lanțului de vulcani care au format insulele Hawaii.

Citiți și: Rusia, amenințată de o erupție explozivă! Un mare vulcan a devenit brusc extrem de activ