Imagini impresionante de la operaţiunea de neutralizare a unei mine de război găsite pe Marea Neagră în zona Capu Midia

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de Capu Midia.

28 mart. 2022, 19:29

Imagini impresionante de la operaţiunea de neutralizare a minei de război găsite pe Marea Neagră în zona Capu Midia au fost date publicităţii de Forțele Navale Române.

„Misiune de neutralizare a unei mine marine, executată de marinarii militari români. Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” revine în seara zilei de luni, 28 martie, în portul militar Constanța, după ce a executat o intervenție pentru distrugerea unei mine marine descoperite la o distanță de aproximtiv 39 de mile marine travers de Capu Midia”, a transmis Statul Major al Forțelor Navale.

„Echipajul navei și echipa de scafandri deminori (EOD) de la bord au desfășurat misiunea în siguranță, prin utilizarea procedurilor operaționale standard de identificare a tipului de mină și de distrugere a acesteia. Eliminarea pericolului care plutea în derivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță”, au transmis Forţele Navale Române.

Mina de război a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10.

Citeşte şi: Vladimir Zelenski, condiţia obligatorie pentru a semna imediat acordul de pace cu Rusia

După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

Mina de război neutralizată luni în apele românești ale Mării Negre este de tip YaM, avea 172 de kilograme și o sarcină explozivă de 20 de kilograme de trinitrotoluen.

420 de astfel de astfel de dispozitive ar pluti în derivă în Marea Neagră, după ce s-au desprins din centura de apărare marină a Ucrainei, din zonele de coastă ale localităților Odesa, Cernomorskoe, Yuzhnoe și Ochakov.