Imaginile care pot salva orice căsnicie. Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat 144 de cupluri căsătorite

Imaginile unor animale drăguţe ar putea ajuta la salvarea căsniciei, potrivit unui studiu. Deşi este greu de crezut, cercetătorii au descoperit că vizionarea unui conţinut pozitiv, inclusiv imagini cu căţei şi iepuraşi, asociate cu imaginile soţului sau a soţiei, pot ajuta la reaprinderea scânteii într-o relaţie, scrie descopera.ro.

15 aug. 2018, 12:15
Imaginile care pot salva orice căsnicie. Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat 144 de cupluri căsătorite

Această variantă, care se bazează pe condiţionarea evaluativă, ar putea oferi o soluţie neconvenţională pentru ceea ce oamenii de ştiinţă spun că este una dintre cele mai frecvente provocări ale căsătoriei: moartea pasiunii.

În timp ce comportamentul soţilor într-o relaţie este cel mai important factor în influenţarea atitudinii fiecărui partener faţă de celălalt, cercetătorii spun că influenţele externe joacă, de asemenea, un rol important.

Imaginile ar putea fi folosite la consiliere sau ca o resursă pentru cuplurile care se confruntă cu momente dificile. 

În noul studiu, o echipă de psihologi condusă de un cercetător de la Universitatea din Florida a investigat gradul de satisfacţie a relaţiilor, care a avut în centru 144 de cupluri căsătorite. Din acest grup, toţi erau sub vârsta de 40 de ani şi erau căsătoriţi de mai puţin de 5 ani, iar aproximativ 40% dintre cupluri aveau copii.

Cercetătorii au abordat un fenomen cunoscut sub numele de condiţionare, în care legarea unui stimulent pozitiv la un stimul independent nu creează o asociere pozitivă în timp. Noul studiu s-a concentrat asupra unui tip de condiţionare numit condiţionare evaluativă. În cadrul experimentului, participanţilor li s-a cerut să vizualizeze, individual, mai multe imagini o dată la 3 zile timp de 6 săptămâni.

Acestui grup experimental i s-au arătat imagini de stimuli pozitivi, inclusiv pui de căţei sau cuvinte precum „minunat”, cu poze ale partenerului lor.