Rafila: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a scăderii ratei vaccinării. E un semnal de alarmă pentru toată lumea

România se confruntă cu o situație delicată în ceea ce privește acoperirea vaccinală pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare. Epidemia de rujeolă izbucnită în țara noastră în 2016 este o consecință a scăderii succesive a ratei vaccinării antirujeolice, care a ajuns de la 94% (doza I) și 93% (doza II) în 2010, la 86%, respectiv 67% în 2015.
Iulian Tudor
10 apr. 2017, 12:44
Rafila: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a scăderii ratei vaccinării. E un semnal de alarmă pentru toată lumea

Au fost confirmate 19 decese din cauza rujeolei, de la începutul epidemiei, în timp ce în perioada 2010 -2015, au fost raportate 4 decese asociate acestei boli, deși, de exemplu, în 2011 și în 2012 au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri: 4784, respectiv 7450, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, față de 4090, în 2016-2017. Atunci, însă, acoperirea vaccinală cu vaccin RRO (doza I), pentru copiii cu vârstă de 2 ani era de 94.7% (2011) și 95.1% (2012).

De altfel, rata vaccinării împotriva majorității bolilor pentru care se efectuează vaccinări gratuite conform Programului Național de Vaccinare, la copiii care au împlinit 2 ani în iulie 2016, se situează chiar sub 80%, în timp ce procentul recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 95%.

Necesitatea implementării unor măsuri eficiente, urgent, pentru contracararea fenomenului care a condus la scăderea îngrijorătoare a ratei de vaccinare și asigurarea unei acoperiri vaccinale de siguranță, prin care posibilele epidemii să fie prevenite a fost concluzia generală a celei de-a V-a Conferințe Naționale RoVaccin.

Evenimentul științific s-a desfășurat la sfârșitul lunii martie la București și a numărat peste 350 de participanți din domeniile microbiologiei, epidemiologiei, cărora li s-au adăugat medici de familie, specialiști în boli infecțioase și din alte specialități implicate în zona de vaccinologie.

„Scăderea acoperirii vaccinale este o amenințare reală la adresa sănătății publice, iar România are nevoie de măsuri rapide în acest sens. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorități, părinți, pentru că vine ca urmare a unei scăderi continue a ratei de vaccinare antirujeolice. Majoritatea cazurile înregistrate au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. Trebuie conștientizat că vaccinarea nu înseamnă doar un beneficiu pentru individ, ci și pentru comunitatea din care face parte, pentru că o rată scăzută a vaccinării crește riscul izbucnirii unei epidemii, la care cei mai expuși sunt cei care nu sunt în măsură să fie vaccinați, așa cum sunt nou-născuții, în acest caz. Orice decizie legată de vaccinare trebuie luată cu responsabilitate, pe baza unor informații științifice, avizate.”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Președinte Societatea Română de Microbiologie și Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Sub tema generală Vaccinarea – urgență de sănătate publică, profesioniștii au explorat cele mai noi și relevante informații referitoare la importanța vaccinării în contextul național și european, impactul fenomenului de scădere a acoperirii vaccinale și au organizat paneluri de discuții cu administratori și specialiști din domeniul sănătății publice.

Evenimentul a debutat cu o sesiune axată pe Programul Național de Vaccinare, dar și pe o serie de alte subiecte de importanță majoră, precum: politica OMS în domeniul vaccinării la nivel regional; impactul comunicării on-line asupra vaccinării; modificări legislative necesare pentru asigurarea resurselor și creșterea acoperirii vaccinale; influența vaccinării antipneumococice asupra rezistenței la antimicrobiene; prezentarea situației epidemiei de rujeolă 2016-2017; sezonul gripal 2016-2017.

Dezbaterile au subliniat măsurile necesare pentru ca rata vaccinării să crească în țara noastră, acestea vizând mai mulți factori importanți: de la modificări legislative, aprovizionare constantă și fără sincope cu toate tipurile de vaccinuri și sancționarea celor care se fac vinovați de întârzieri de livrare nejustificate obiectiv, derularea campaniilor de informare permanentă, până la organizarea unor structuri dedicate în întregime Programului Național de Vaccinare, la nivel local și național. Discuțiile pe marginea Programului Național de Vaccinare au mai implicat și aspectele administrative și logistice ale acestuia, precum producția de vaccinuri și modul de achiziție, distribuție și administrare a lor.

De asemenea, se dorește realizarea de proceduri clare de intervenție rapidă în caz de epidemie și mobilizarea profesioniștilor din domeniul sănătății publice și a medicilor de familie în susținerea acestor demersuri și în informarea corectă a părinților, asupra vaccinării.

Totodată, specialiștii au propus și organizarea unor sesiuni de pregătire adresate asistenților sociali și psihologilor, alături de sesiuni de pregătire a părinților, privind sănătatea copiilor și obligațiile pe care le au în această privință.

La nivel Regiunii Europene a OMS, toate țările trebuie să stabilească vaccinarea ca fiind o prioritate, au mai precizat experții. De aceea, implementarea măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor Planului european de acțiune pentru vaccinare 2015-2020 este considerată esențială. Prin intermediul acestui plan se urmărește eliminarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare – menținerea statusului de regiune fără poliomielită, eliminarea rujeolei și a rubeolei, controlul infecției cu virusul hepatitei B.

În același timp, se dorește asigurarea accesului echitabil la vaccinuri de înaltă calitate, sigure și accesibile și la servicii de imunizare, pe tot parcursul vieții. De asemenea, este prevăzută atingerea țintelor regionale de acoperire vaccinală la nivelul fiecărui stat membru din Regiunea Europeană a OMS, peste cele stabilite la nivel global, dar și introducerea de noi vaccinuri în programele naționale și asigurarea sustenabilității financiare a programelor de vaccinare, mai arată datele.

Citeşte şi De ce este vaccinul penumococic vital pentru copii

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Salarii de 5.000 de lei pe litoralul românesc. Nu ai nevoie de studii, un singur detaliu este important
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cutremur în România. Un mare investitor pleacă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România