Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

România este investigata pentru încalcarea embargoului asupra importului de țiței rusesc. Importuri ilegale de petrol rusesc ar fi ajuns la Rafinaria Rompetrol Midia, pentru procesare, scrie presa ucraineană.
Alina Costache
28 nov. 2024, 13:10
Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

Importuri ilegale de titei rusesc pentru procesare laRafinaria Rompetrol Midia. Ziarul ucrainean Pravda a publicat o investigație susținută de materiale video care demonstrează încălcarea embargoului UE privind importul de țiței rusesc de către o companie din România. Mai exact, presa ucraineană susține că importuri ilegale de țiței rusesc ar fi ajuns pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia, deținută de Rompetrol Kazmunay, firma la care statul roman detine 44% din actiuni.

Sursa citată scrie că navele rusești cu țiței sunt încărcate în portul rusesc Novorossiisk și aduse la Marea Neagră, unde țițeiul este transferat noaptea de la navă la navă și apoi descărcat în portul Midia Constanța – un terminal petrolier privat operat de Rompetrol.

 

Cum funcționează ”flota din umbră”, rețeaua ilegală de transporturi de petrol din Rusia, care eludează embargoul

În al treilea an al invaziei Rusiei în Ucraina, eficiența sancțiunilor occidentale care vizează reducerea mașinăriei de război a Kremlinului este pusă sub semnul întrebării, scrie publicația de presă Pravda, care publică o investigație, scoțând la iveală existența unei rețele de transporturi de petrol din Rusia – denumită „flota din umbră” – care permite Moscovei să-și susțină agresiunea militară în ciuda sancțiunilor declarate de occidentali.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice, sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Astfel, Uniunea Europeană (UE) a impus embargo asupra importurilor de petrol din Rusia și a implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe mare. Aceste măsuri, menite să reducă veniturile Kremlinului, aveau scopul de a slăbi capacitatea acestuia de a finanța războiul din Ucraina. Cu toate acestea, investigația Pravda dezvăluie că Rusia continuă să exporte milioane de tone de petrol în Europa, exploatând lacune în aplicarea legii, scrie eutoday.net.

Deși sancțiunile există pe hârtie, aplicarea lor a fost inconsecventă. Rapoartele arată că, în primul an al invaziei, țările UE au plătit Rusiei aproape 140 de miliarde de euro pentru petrol și gaze, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Dintre această sumă, aproximativ 80 de miliarde de euro au provenit din afaceri cu petrol, iar acești bani au finanțat direct operațiunile militare ale Moscovei. Pentru 2024, bugetul de apărare al Rusiei este de 112 miliarde de dolari, cu o creștere planificată la 142 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Bloomberg.

Dependența Rusiei de exporturile de energie este bine documentată. Veniturile din petrol reprezintă o parte substanțială din bugetul său federal. În ciuda sancțiunilor, tancurile rusești continuă să transporte țiței în porturile UE sub pretextul scutirilor legale și prin operațiuni complexe offshore. Jurnaliști ucraineni au urmărit aceste activități, dezvăluind modul în care tancurile înmatriculate în țări precum Panama, Liberia și Insulele Marshall operează ca parte a flotei din umbră.

Ancheta Pravda evidențiază exploatarea sistematică a scutirilor de sancțiuni ale UE și o supraveghere slabă. Bulgaria și România, în special, au devenit centrale pentru aceste operațiuni, scrie presa ucraineană.

Portul bulgar Burgas și portul românesc Constanța au devenit locații cheie pentru ”flota umbră”. De exemplu, petrolierul Lipari, înmatriculat în Liberia, a andocat la Burgas după ce a plecat din portul rus Novorossiysk. Acolo, a interacționat cu rafinăria Rosinets a lui Lukoil – deținută anterior de Rusia, dar acum naționalizată de Bulgaria. În ciuda naționalizării, rafinăria continuă să proceseze cantități mari de petrol rusesc. Potrivit organizațiilor anticorupție, Bulgaria a rafinat aproape 5 milioane de tone de petrol rusesc în primele 10 luni ale anului 2023, generând 1 miliard de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

Portul Constanța al României este un alt hub în care ajunge petrol rusesc. Anchetatorii au urmărit tancul Sredina, înmatriculat în Panama, în timp ce stătea în larg înainte de a se angaja în activități de transbordare – descărcarea petrolului către alte nave aflate pe mare pentru a-i ascunde originile. Astfel de transferuri au loc adesea noaptea și departe de țărm, complicând supravegherea.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație