Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

România este investigata pentru încalcarea embargoului asupra importului de țiței rusesc. Importuri ilegale de petrol rusesc ar fi ajuns la Rafinaria Rompetrol Midia, pentru procesare, scrie presa ucraineană.
Alina Costache
28 nov. 2024, 13:10
Importuri ilegale de țiței rusesc pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia. România investigată pentru încălcarea embargoului UE privind importul de petrol din Rusia

Importuri ilegale de titei rusesc pentru procesare laRafinaria Rompetrol Midia. Ziarul ucrainean Pravda a publicat o investigație susținută de materiale video care demonstrează încălcarea embargoului UE privind importul de țiței rusesc de către o companie din România. Mai exact, presa ucraineană susține că importuri ilegale de țiței rusesc ar fi ajuns pentru procesare la Rafinaria Rompetrol Midia, deținută de Rompetrol Kazmunay, firma la care statul roman detine 44% din actiuni.

Sursa citată scrie că navele rusești cu țiței sunt încărcate în portul rusesc Novorossiisk și aduse la Marea Neagră, unde țițeiul este transferat noaptea de la navă la navă și apoi descărcat în portul Midia Constanța – un terminal petrolier privat operat de Rompetrol.

 

Cum funcționează ”flota din umbră”, rețeaua ilegală de transporturi de petrol din Rusia, care eludează embargoul

În al treilea an al invaziei Rusiei în Ucraina, eficiența sancțiunilor occidentale care vizează reducerea mașinăriei de război a Kremlinului este pusă sub semnul întrebării, scrie publicația de presă Pravda, care publică o investigație, scoțând la iveală existența unei rețele de transporturi de petrol din Rusia – denumită „flota din umbră” – care permite Moscovei să-și susțină agresiunea militară în ciuda sancțiunilor declarate de occidentali.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice, sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Astfel, Uniunea Europeană (UE) a impus embargo asupra importurilor de petrol din Rusia și a implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe mare. Aceste măsuri, menite să reducă veniturile Kremlinului, aveau scopul de a slăbi capacitatea acestuia de a finanța războiul din Ucraina. Cu toate acestea, investigația Pravda dezvăluie că Rusia continuă să exporte milioane de tone de petrol în Europa, exploatând lacune în aplicarea legii, scrie eutoday.net.

Deși sancțiunile există pe hârtie, aplicarea lor a fost inconsecventă. Rapoartele arată că, în primul an al invaziei, țările UE au plătit Rusiei aproape 140 de miliarde de euro pentru petrol și gaze, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Dintre această sumă, aproximativ 80 de miliarde de euro au provenit din afaceri cu petrol, iar acești bani au finanțat direct operațiunile militare ale Moscovei. Pentru 2024, bugetul de apărare al Rusiei este de 112 miliarde de dolari, cu o creștere planificată la 142 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Bloomberg.

Dependența Rusiei de exporturile de energie este bine documentată. Veniturile din petrol reprezintă o parte substanțială din bugetul său federal. În ciuda sancțiunilor, tancurile rusești continuă să transporte țiței în porturile UE sub pretextul scutirilor legale și prin operațiuni complexe offshore. Jurnaliști ucraineni au urmărit aceste activități, dezvăluind modul în care tancurile înmatriculate în țări precum Panama, Liberia și Insulele Marshall operează ca parte a flotei din umbră.

Ancheta Pravda evidențiază exploatarea sistematică a scutirilor de sancțiuni ale UE și o supraveghere slabă. Bulgaria și România, în special, au devenit centrale pentru aceste operațiuni, scrie presa ucraineană.

Portul bulgar Burgas și portul românesc Constanța au devenit locații cheie pentru ”flota umbră”. De exemplu, petrolierul Lipari, înmatriculat în Liberia, a andocat la Burgas după ce a plecat din portul rus Novorossiysk. Acolo, a interacționat cu rafinăria Rosinets a lui Lukoil – deținută anterior de Rusia, dar acum naționalizată de Bulgaria. În ciuda naționalizării, rafinăria continuă să proceseze cantități mari de petrol rusesc. Potrivit organizațiilor anticorupție, Bulgaria a rafinat aproape 5 milioane de tone de petrol rusesc în primele 10 luni ale anului 2023, generând 1 miliard de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

Portul Constanța al României este un alt hub în care ajunge petrol rusesc. Anchetatorii au urmărit tancul Sredina, înmatriculat în Panama, în timp ce stătea în larg înainte de a se angaja în activități de transbordare – descărcarea petrolului către alte nave aflate pe mare pentru a-i ascunde originile. Astfel de transferuri au loc adesea noaptea și departe de țărm, complicând supravegherea.

DailyBusiness
Alegeri prezidenţiale 2024. TikTok a recunoscut că l-a cenzurat pe Călin Georgescu: „A intrat în shadowban”
Spynews
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Bzi.ro
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Unde a avut loc momentul emoționant!
Fanatik.ro
Ingredientul pe care trebuie să-l eviți dacă vrei un piure cremos. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Capital.ro
Decizia care îl oprește pe Călin Georgescu. S-a terminat, s-au înțeles toți
Playtech.ro
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe detaliile despre valoarea întreținerii. Așa te asiguri că nu plătești mai mult decât trebuie
DailyBusiness
Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”
Adevarul
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani de mariaj, dezvăluit de fosta soție
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Vești bune pentru români! Copiii vor primi vouchere de 1.500 lei în anul 2025! Cine poate să beneficieze
Spynews
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Evz.ro
Ne-a părăsit și marea campioană olimpică. România, lovită încă de o tragedie
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Cine este femeia găsită moartă pe un câmp din Dolj. Victima fusese dată dispărută de două săptămâni: „Mă Dani, ce faci, hai vino acasă”
Cancan.ro
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
StirileBZI
Cât costă un brad de Crăciun 2024! Românii au crezut că nu văd bine!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
Rusia, Iran și Turcia, în contact strâns pentru stabilizarea Siriei
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! Se ÎNTÂMPLĂ înainte de TURUL II la PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile