Impozit pe 20% din salariu pentru această categorie de români. Decizia luată de Banca Mondială

Premierul Ciolacu a avut o întâlnire la Guvern cu o delegație a Băncii Mondiale. Specialiștii au propus ca o categorie de români să fie impozitată între 10% şi 20% la salariu.

13 feb. 2024, 21:12
Impozit pe 20% din salariu pentru această categorie de români. Decizia luată de Banca Mondială

Scopul recomandărilor făcute de Banca Mondială este regândirea impozitării în România.

Care sunt scenariile rezultate în urma discuțiilor cu premierul Ciolacu:

  • impozit de 10% pentru salariile de 4.000 lei brut,
  • impozit de 20% pentru salariile care depășesc 4.000 de lei brut.

Citește și Ajutoarele de încălzire, acordate şi românilor care au depăşit limita veniturilor în 2024. Cum se justifică decizia Ministerului Muncii

Alt scenariu face referire la o serie de facilități pentru familiile cu mai mulţi copii, respectiv creşterea alocațiilor în funcţie de numărul de copii, dar şi reducerea impozitelor la familiile care au venituri între 12.000 şi 60.000 lei/an.

PSD s-a poziționat pentru această variantă de impozit progresiv. Premierul Ciolacu a spus că în 2024 ar trebui să fie niște discuții cu toți factorii implicați despre trecerea României la impozitarea progresivă, însă deocamdată nu au vorbit decidenții în spațiul public despre anumite procente.

Ciolacu a vorbit despre ideea ca familiile să aibă zero impozit dacă trăiesc din două salarii minime. Astfel, acum se fac calcule la Ministerul Muncii, însă, pe de altă parte, ministrul de Finanțe spune că nu sunt bani pentru așa ceva.

Ce mai propune raportul Băncii Mondiale:

  • impozitul pe proprietate să fie calculat în funcție de valoarea proprietăți, adică în funcție de unde aveți casa, de exemplu, sau terenul.
  • eliminarea facilităților care sunt încă în vigoare, de exemplu, IT-iștii care mai au în acest an o scutire a contribuției la Pilonul II de Pensii, dacă doresc să opteze pentru asta.
  • românii cu venituri mici să nu mai fie taxați la sănătate, să nu mai plătească contribuția la sănătate.

De asemenea, la fel ca FMI, şi Banca Mondială propune o singură cotă TVA. Rămâne de văzut dacă Guvernul va lua în considerare să aplice aceste propuneri într-un an cu alegeri locale şi parlamentare.

Citește și Vești proaste pentru elevi! Profesorii ar putea confisca telefoanele mobile în timpul orelor