Impozit uriaş pentru clădirile lăsate în paragină. Un proprietar trebuie să plătească 60.000 de euro pe an

Proprietarii clădirilor din centrul istoric al Brăilei au de plătit impozite uriaşe dacă îşi lasă imobilele în paragină.

06 feb. 2021, 18:13
Impozit uriaş pentru clădirile lăsate în paragină. Un proprietar trebuie să plătească 60.000 de euro pe an
Impozit uriaş pentru clădirile lăsate în paragină. Un proprietar trebuie să plătească 60.000 de euro pe an

Impozit uriaş pentru clădirile lăsate în paragină în centrul istoric al Brăilei. De exemplu, proprietarul unui hotel construit pe vremea regelui Carol I, care stă să cadă, are de plătit un impozit în valoare de 60.000 de euro pe an.

Impozit uriaş pentru clădirile lăsate în paragină

Consiliul local din Brăila a stabilit un impozit de şase ori mai mare pentru proprietarii clădirilor care stă să cadă din centrul istoric al oraşului.

Măsura vine la pachet și cu o răsplată pentru cei care se conformează și își reabilitează clădirile. Aceștia vor fi scutiți de la plata impozitului timp de trei ani.

Hotelul “Bristol” din Brăila, cunoscut acum sub numele de “Pescăruş”, a fost construit în 1892 şi a impus la acea vreme noi standarde pentru industria hotelieră din România. După Revoluţie, soarta imobilului a fost disputată ani de zile în justiţie, timp în care n-a mai fost întreţinut a ajuns o ruină.

Citeşte şi Impozite locale 2021. Tot ce trebuie să ştii despre impozitele pe clădiri, terenuri şi maşini

“Acum este, în sens negativ, un simbol al acestei străzi. Sperăm ca proprietarii, la un moment, dat să intervină asupra ei şi să o reabiliteze la valoarea pe care a avut-o cândva.”, spune Alexandru Jantea Crican, viceprimar Brăila, potrivit stirileprotv.ro. 

Impozit cu 500% pentru cei care îşi lasă clădirile în paragină

“Dacă nu reabilitezi clădirea din centrul istoric, plăteşti 500% impozit pe paragină. Dacă o reabilitezi, trei ani de zile nu mai plăteşti impozit pe clădirea reabilitată.”, spune Marian Dragomir, primar Brăila.

Citeşte şi Noutăţile fiscale 2021. TVA redus şi la locuinţe de peste 100.000 de euro, fără impozit pe telemuncă şi testarea COVID

Cel mai mare impozit majorat îl are de plătit o firmă – aproximativ 60.000 de euro pe an. Iar o persoană fizică a aflat că trebuie să vireze la bugetul local peste 10.000 de euro pe an, după ce au intrat în vigoare noile reguli.

Autorităţile din Brăila au identificat 117 clădiri aflate în stadii avansate de degradare. Unele dintre ele reprezintă un real pericol şi pentru trecători.

Și în Oradea, Cluj sau Constanța s-a luat decizia supraimpozitării clădirilor lăsate în paragină. În Timișoara însă, primarul Dominic Fritz a anunțat la finele anului trecut că renunță la această măsură, decisă în 2018, după ce primăria a pierdut toate procesele intentate de proprietari.