Impozitul progresiv, pe masa Ministerului Finanţelor: „Astfel de analize se fac încontinuu. Noi vom oferi fundamentarea tehnică”

Ministerul Finanțelor a început de anul trecut o analiză privind introducerea unui impozit progresiv, conform declarațiilor lui Alin Andrieş, secretar de stat Ministerul Finanţelor.

01 mart. 2024, 13:39
Impozitul progresiv, pe masa Ministerului Finanţelor: „Astfel de analize se fac încontinuu. Noi vom oferi fundamentarea tehnică”

„Această analiză a început de anul trecut. Deși ocup aceasta poziție de un an și câteva luni, din discțiile cu colegii, genul acesta de analiză are loc în mod continuu”, a spus secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, în cadrul unei conferințe organizată de PwC România.

Potrivit acestuia, reforma fiscală pe care ne-am asumat-o (prin PNRR n.r.) are 2 componente:

„1. Eliminarea distorsiunilor generate de cadrul fiscal, adică să creem un cadru fiscal mai eficient, mai echitabil. Am început acest proces prin eliminarea unor facilități sau distorsiuni, ceea ce va genera un efect pozitiv prin perspectiva creșterii veniturilor fiscale și a unui mediu concurențial mai echitabil.

2. Întotdeauna discuția între cota unica sau impozit progresiv este o discuție tehnica și politică”.

„La nivelul MF avem această analiză. Consultanta oferită de BM s-a finalizat printr-un raport. Raportul prevede o analiză a alternativelor, nu oferă o soluție, ci un set de soluții. Va fi o decizie pur politică. Noi vom oferi fundamentarea tehnică, conform atribuțiilor și planului de Guvernare”, a explicat secretarul de Stat, potrivit Hotnews.

Scenariile Băncii Mondiale pentru introducerea impozitului progresiv în România

Banca Mondială, într-un raport din vară, a venit cu câteva idei în privința introducerii impozitului progresiv.

Scenariul 1: păstrarea cotelor actuale, eliminarea scutirilor pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice și creșterea nivelului indemnizației de bază (deducerii personale). Impact fiscal neutru, deoarece creșterea deducerii este compensată de eliminarea scutirilor.

Scenariul 2: creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13% și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse.

Scenariul 3: eliminarea deductibilității CAS, introducerea a trei cote progresive pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice din muncă (6% pentru veniturile de până la 80.000 de RON/an; 12% pentru veniturile cuprinse între 80.001 RON/ an și 189.000 RON/an; 18% pentru venituri peste 189.000 RON/an) și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse.

Scenariul 4: eliminarea CASS, eliminarea deductibilității CAS și introducerea a trei cote progresive pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice din muncă (10% pentru veniturile de până la 42.000 RON/an; 20% pentru veniturile cuprinse între 42.001 RON/an și 100.000 RON/an; 25% pentru veniturile de peste 100.000 RON/an).

Citeşte şi: Creştere salarială pentru milioane de români. Câţi bani în plus vor lua după majorare