Impozitul specific pentru hoteluri, baruri şi restaurante se va aplica tuturor firmelor

Impozitul specific pentru hoteluri, baruri și restaurante ar urma să se aplice tuturor firmelor, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de ponderea veniturilor din aceste activități, asta după ce Comisia Economică din Camera Deputaţilor a adus mai multe amendamente importante sistemului de impozitare.

26 apr. 2016, 11:28
Impozitul specific pentru hoteluri, baruri şi restaurante se va aplica tuturor firmelor

Potrivit raportului publicat, luni, de Comisie, a fost eliminată exceptarea microîntreprinderilor, însemnând că și acestea vor intra în sistemul de impozitare specific.

Totodată pragul maxim al cifrei de afaceri de 5 milioane euro anual, echivalent în lei, a dispărut, precum și condiția ca 70% din veniturile operatorului economic să fie obținute din activitățile aferente codurilor CAEN enumerate, respectiv hoteluri (5510), facilități de cazare (5520), parcuri, rulote, camping (5530), alte servicii de cazare (5590), restaurante (5610), catering (5621), baruri (5629, 5630), scrie profit.ro. 

Consecința este că toate companiile care au aceste coduri CAEN, chiar dacă sunt microîntreprinderi sau dacă au cifra de afaceri de peste 5 milioane euro și indiferent de ponderea veniturilor din aceste activități în cifra de afaceri, vor plăti impozitul specific.

Acest sistem de impozitare este avantajos pentru marii operatori din domeniu, din moment ce taxa anuală pentru un loc de cazare într-un hotel de 2 stele va fi de 238 lei, iar într-unul de cinci stele de 891 lei. Pentru pensiuni va fi de circa 150 lei, iar pentru restaurantele mari, din centrele orașelor, taxa anuală, calculată, în principal, în funcție de spațiu, va fi de 38.000 lei pe an, pentru baruri de circa 6.000 lei, iar pentru shaormerii de 11.000 lei.

Guvernul arată, în punctul de vedere pe marginea proiectului, că acesta ridică probleme de constituționalitate pentru că discriminează companiile din alte sectoare de activitate. Totuși, executivul a propus ca acest impozit să se aplice pentru afacerile mai mici, cu cifre de cel mult 500.000 euro anual.

O altă parte bună a impozitului specific pentru cei care îl plătesc este că scapă de controalele fiscale. Potrivit amendamentelor din Comisia Economică, plata se va face semestrial, în loc de trimestrial, cum era prevăzută inițial.

Proiectul de lege care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei în scurt timp, are șanse foarte mari să fie adoptat, fiind susținut de 117 senatori și deputați.


loading...