Împuşcături într-un poligon militar. Doi americani, un sud-african şi un iordanian au fost ucişi

Un poliţist iordanian a deschis focul într-un centru de antrenamente militare situat în afara Ammanului, luni, potrivit oficialităţilor iordaniene citate de bbc.com. Patru persoane au fost ucise şi încă cinci, între care doi americani şi trei iordanieni, au fost rănite. Atacatorul a fost ucis.

09 nov. 2015, 17:23
Împuşcături într-un poligon militar. Doi americani, un sud-african şi un iordanian au fost ucişi

Centrul Internaţional de Antrenament pentru Poliţie din Iordania, fondat de Statele Unite (JIPTC) găzduia în special ofiţeri irakieni şi palestinieni. Instructorii civili care organizau antrenamentele proveneau din SUA, dar şi din alte ţări şi ofereau asistenţă poliţiei iordaniene, în cadrul antrenamentelor din poligonul din Muwaqqar, situat  la periferia estică a Ammanului.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că acest atac este unul „foarte serios”. La rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului iordanian a declarat, luni, pentru Associated Press că se fac investigaţii în legătură cu acest incident armat pentru a se vedea dacă motivul atacului ucigaş este de natură personală sau politică.

Atacatorul era un instructor experimentat, cu rang de Căpitan, a dezvăluit o sursă din cadrul securităţii iordaniene, potrivit Reuters. Ambasada SUA din Amman a confirmat moartea instructorilor în incidentul armat.

Iordania are o puternică atitudine pro-occidentală în contextul situaţiei turbulente din Orientul Mijlociu şi găzduieşte exerciţii militare comune cu ţări ca SUA şi Marea Britanie, susţinând coaliţia americană împotriva Statului Islamic din Siria.

Actualul incident s-a produs după cea de-a 10-a comemorare a atacurilor cu bombă executate de Al-Qaida din Irak asupra a trei hoteluri din Amman, soldate cu moartea a peste 50 de persoane.