Imunitatea la COVID e mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi. Ce arată datele celui mai recent studiu

Imunitatea la Covid ar fi mai durabilă în cazul celor trecuți prin boală decât în cazul celor vaccinați, potrivit unui studiu realizat la Centrul Medical Sheba din Israel.

10 feb. 2022, 15:51
Imunitatea la COVID e mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi. Ce arată datele celui mai recent studiu

Imunitatea la COVID e mai durabilă la cei trecuți prin boală decât la cei vaccinaţi

Rezultatele studiului au fost publicate azi. 432 de persoane au participat la această cercetare, car enu se axează numai pe cantitatea de anticorpi generaţi, ci şi pe randamentul acestora.

Pentru realizarea studiului, pacienții au fost monitorizați mai multe luni, iar rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală, potrivit Agerpres.

Cantitatea de anticorpi a continuat să scadă la ambele grupuri, odată cu trecerea timpului, însă s-a produs mai repede la primul grup decât la al doilea.

Datele analizate au susținut şi că randamentul şi cantitatea anticorpilor pacienţilor trecuţi prin boală cu nivel de obezitate au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la cei cu exces de greutate sau cu greutate normală.

Acest lucru sugerează că persoanele cu obezitate trecute prin boală sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID decât persoanele cu exces de greutate sau cu greutate normală.

„Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”, a subliniat unul dintre autorii studiului, Carmit Cohen. Cercetarea va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona.