În 17 judeţe din România nu există niciun medic hematolog

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a semnalat joi că la 1 noiembrie 2013 erau înregistraţi 172 medici hematologi în toată ţara, dintre care 85 numai în Bucureşti, iar în 17 judeţe nu era niciun medic cu această specialitate.

17 apr. 2014, 12:54
În 17 judeţe din România nu există niciun medic hematolog

La 1 noiembrie 2013 erau înregistraţi 172 medici hematologi în România, dintre aceştia 85 în Bucureşti, iar câte 10-15 în centrele universitare. În 17 judeţe nu este niciun hematolog, iar în 14 judeţe doar unul singur. Avem o problemă legată de migraţia medicilor. În urmă cu doi ani aveam înscrişi 260 de medici hematologi. Ne pleacă medicii pentru că ei vor respect, iar societatea le oferă dispreţ„, a spus Astărăstoae într-o conferinţă de presă.

El precizat că la nivel european există o mare „ipocrizie” în politicile de sănătate, întrucât toată lumea ştie cât sunt de importante prevenţia şi programele de sănătate, dar se alocă puţin bani în acest sens.

„Bolile cronice sunt consumatoare mari de fonduri. Un program preventiv şi un tratament adecvat duce la economii pe viitor. Pentru un tratament bun, complet nu se va cheltui mai mult de 20% din cât s-ar cheltui pe viitor. Trebuie să intervenim la acele afecţiuni unde tratamentul este costisitor. Trebuie să spunem stop listei de aşteptare”, a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae, potrivit Agerpres.