Predicţii pentru 2017: Lumea va fi zguduită din temelii. Euro dispare. Visul de mărire al lui Putin devine realitate

A devenit deja o tradiţie ca în această perioadă când părăsim anul care trece să se facă previziuni pentru anul care va veni. Un politician britanic anticipează multe schimbări pe scena lumii, în 2017, de o anvergură cum nu s-a mai văzut.

31 dec. 2016, 16:09
Predicţii pentru 2017: Lumea va fi zguduită din temelii. Euro dispare. Visul de mărire al lui Putin devine realitate

Jurnalistul britanic Peter Oborne anticipează multe evenimente ce vor avea evoluţii mai degrabă violente – şi pozitive, şi negative – luând astfel lumea prin surprindere.

Potrivit lui Oborne, în următoarele 12 luni vom asista la multe „evenimente seismice”, între care se vor număra „moartea” monedei euro, precum şi o „surpriză proastă” pentru tot Mapamondul. 2017 ar putea să ne ofere şi evenimente senzaţionale, pozitive, la care nici nu ne-am fi aşteptat.

Mai mulţi migranţi în Europa

Guvernul turc, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, încurajat de omologul său rus, Vladimir Putin, a decis să primească milioane de refugiaţi din ţări măcinate de conflicte interne, în special din Siria, care au fost redistribuiţi ulterior, pe cote, în ţări din Uniunea Europeană.

Demersul UE nu a rezolvat problema, din contră, a complicat şi mai mult situaţia între UE şi Turcia – ţară care spera să obţină dreptul ca cetăţenii săi să circule fără viză în ţări europene din spaţiul Schengen. Situaţia s-a agravat după tentativa eşuată de lovitură de stat, din august, din Turcia, în urma căruia regimul de la Ankara a devenit şi mai restrictiv şi chiar opresiv. În această situaţie văzută de experţi ca fiind o umilinţă din partea Bruxelles-ului pentru că a sistat demersurile pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, analiştii estimează că noile valuri de migranţi în Europa vor da un impuls puternic partidelor naţionaliste de extremă-stângă din ţări europene ca Franţa, Olanda sau Germania în alegerile de anul care vine.

Zona Euro se prăbuşeşte

Zona Euro va trece printr-o nouă criză financiară şi va ajunge într-un punct de cotitură. Această situaţie va zgudui din temelii sistemul financiar al monedei europene. Sistemul va trebui să fie schimbat – practic ar putea fi o revenire la monedele naţionale ale ţărilor care au adoptat moneda europeană.

Dar odată cu trecerea la moneda naţională, se va produce o reacţie în lanţ, în fiecare ţară care se va întoarce la moneda naţională, iar cele mai multe ţări din zona Euro s-ar putea confrunta cu falimente naţionale şi vor refuza să îşi plătească datoriile. Toată lumea va fi afectată. Investitorii mici şi deponenţii cu economii mici în bănci se vor trezi peste noapte faliţi şi vor protestat. Se va produce haos şi, în aceste condiţii, Banca Centrală Europeană va da faliment, deoarece statele membre vor refuza să finanţeze pierderile. Şi bursele se vor prăbuşi şi, în final, se va intra în recesiune.

Cu toate acestea, există o parte bună. Eliberată de cămașa de forță a zonei Euro, multe țări europene au şanse foarte mari să îşi recapete sănătatea economică.

Lider extremist în Franţa

Oborne anticipează că, în mai 2017, Franţa îşi va alege „cel mai extremist preşedinte al celei de-a V-a Republici de la crearea acesteia, în 1958”. Marine Le Pen, liderul extremei-drepte franceze, care, mai mult ca sigur, va profita de oportunitate şi va iniţia ieşirea Franţei din zona Euro, fapt ce ar zgudui din temelii sistemele politic şi financiar, create special pentru a crea stabilitate în Europa, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În această situaţie, UE îi rămâne, în cel mai bun caz, varianta unei UE restrânse, dominată de Germania, ţară care va dori atunci să se apropie mai mult de fostele ţări comuniste din Europa de Est, ca Polonia şi Ungaria.

Theresa May va da lovitura cea mare

Până la sfârşitul lunii martie, noul premier britanic va declanşa procedura de Brexit. Acesta va fi doar pasul de început al planului, May vizând prin această manevră să dobândescă puteri sporite pentru a organiza alegeri generale, în luna mai, care să îi confere autoritate pentru a câştiga „meciul greu” cu Bruxelles-ul în negocieri privind viitoarea relaţie, post Brexit, a Marii Britanii cu UE.

În ceea ce îl priveşte pe Nigel Farage, cel mai vocal politician antiimigraţie, acesta va reuşi să ocupe un loc în Parlmentul de la Londra.

Dragoste mare între Trump şi Putin

Ignorând expulzarea a 35 de spioni ruşi de către Obama, Trump a jurat că va ataca acea aşa-numită „afacere între prieteni” cu Rusia. Înspăimântaţi de o posibilă manevră, „vulturii” educaţi în vremea Războiului Rece sunt hotărâţi să îl oprească. Cei mai importanţi dintre aceştia se află chiar în CIA legată instituţional spre o confruntare cu Rusia.

CIA îl cosideră pe Trump, noul preşedinte al Americii, ca fiind un om iraţional, care subordonat intereselor de securitate ale Rusiei. Acest lucru a fost dedus şi din confruntarea dintre Casa Albă şi CIA, în urma căreia Trump a ordonat NSA să concedieze ofiţeri de securitate foarte importanţi. 

În acest context, spionii MI6 din Londra au toate motivele să se teamă de viitorul securităţii în Europa, susţine jurnalistul britanic.

Război între China şi SUA

Trump vrea să îşi respecte promisiunile făcute în campania electorală şi ar putea sancţiona dur China pentru că „a violat” America. Astfel, Trump a atacat tarifele pentru importurile din China. Beijingul nu s-a lăsat mai prejos şi a lichidat biletele de trezorerie americane pe care le achiziţionase, făcând astfel să crească rata dobânzilor în SUA, fapt ce a afectat economiile ambelor ţări.

Nu în ultimul rând, se vorbeşte tot mai mult de o eventuală confruntare armată între China şi Statele Unite, pe măsură ce tensiunile din Marea Chinei de de Sud cresc.

O nouă criză financiară globală

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, datoria mondială se ridică la 152 de trilioane de dolari, la ora actuală. Această cifră este de peste două ori mai mare decât PIB la nivel global. Cea mai mare parte din bani s-au dus în ţări europene afectate de criză, în principal în Grecia şi Italia, ţări aflate prince cele mai afectate de criză.

Se prefigurează o nouă criză financiară la nivel global, iar specialiştii nu prognozează vreo minune prin care acest fenomen ar putea fi înlăturat. Din contră, viitoarea criză va fi mult mai mult de de combătut faţă de cea din 2008.

Saudiţii, sătui de „pumnul de fier” al familiei regale

După decenii de represiune, cheltuieli enorme şi corupţie, saudiţii vor ajunge la capătul răbdării şi se vor revolta împotriva monarhiei lor, condusă atâta vreme, cu un „pumn de fier”, de palatul regal. Cel mai probail, va avea loc o lovitură de palat împotriva principalului conducător, prinţul Salman şi a regimului represiv pe care l-a instituit.

Salman a jucat un rol important şi în războaiele civile din Siria şi Yemen. El ar putea fi înlocuit cu fostul şef al securităţii, Mohammed bin Naif, care are legături de lungă durată cu Washingtonul.

Statele Unite, pe calea izolării

O nouă ordine mondială va prinde contur,pe măsură ce hegemonia Statelor Unite, mai ales în Orientul Mijlociu, slăbi şi va ajunge în final la izolare internaţională.

În Europa, Rusia condusă de Putin se va alătura Iranului şi Turciei ca puteri dominante în Orientul Mijlociu, sub o nouă „umbrelă de securitate” şi va face presiuni asupra unor state ca Arabia Saudită şi a unor mici state din golf, ca Bahreainul, precum şi aupra aliaţilor tradiţionali, ca Iordania.

Terorismul va fi învins

Statul Islamic va fi înfrânt în cele din urmă, în Siria, Irak şi în sudul Asiei. Între timp, armata pakistaneză va izgoni talibanii în afara zonelor tribale ale ţării, iar creştinilor li se va permite să revină în Siria , în Alep şi în alte zone ocupate de grupările musulmane extremiste.