În 2019 se schimbă regulile! Toţi cei care au împrumuturi bancare trebuie să ştie asta

Toți cei care au credite la bancă sunt vizați! Doi deputați PNL și unul PMP au depus la Senat un proiect care prevede că, în cazul unui împrumut bancar sau nebancar, executorul să fie obligat să depună, la data solicitării executării silite, o anexă a contractului de la creditor, pentru a putea obține încuviințarea executării silite.
Iulian Tudor
26 dec. 2018, 07:56
În 2019 se schimbă regulile! Toţi cei care au împrumuturi bancare trebuie să ştie asta

Astfel, deputaţii PNL, Laurenţiu Leoreanu şi Florin Roman, şi deputatul PMP Petru Movilă propun proiectul pentru completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin completarea articolului 666 din actul normativ, scrie capital.ro.

„Pentru toate situaţiile în care titlul executoriu este un contract de împrumut bancar sau nebancar, executorul va fi obligat, în vederea obţinerii încuviinţării de executare silită să depună o anexă a contractului emanată de la creditor la data solicitării executării silite, care să conţină debitul restant, actualizat, împreună cu toate accesoriile datorate, dobânzi, penalităţi”, prevede iniţiativa legislativă a parlamentarilor partidelor de Opoziţie.

Citeşte şi Dan Voiculescu execută silit ANAF pentru că i s-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului din dosarul ICA

Iniţiatorii susţin că proiectul este justificat de numărul mare de situaţii întâlnite în practica judiciară cu privire la executările silite iniţiate în baza unui titlu executoriu reprezentat de un contract de împrumut.

„Încuviinţarea executării silite în baza formei actuale a art. 666 Cod de procedură civilă este formală, instanţa de judecată nesolicitând pentru aceste situaţii un grafic actualizat al sumelor restrante, parte capital împrumut, parte accesorii a acestora, respectiv dobânzi şi penalităţi. Astfel, în realitate, se încalcă principiul care stă la baza procedurii de executare silită şi anume certitudinea debitelor neachitate. În ceea ce priveşte actuala procedură, debitorii ajung să fie executaţi silit pentru cuantumuri nereale, neţinându-se cont de sumele de bani neachitate până la momentul la care nu au mai putut să achite, sau au achitat cu întârziere”, arată aleşii Opoziţiei, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputaţii Opoziţiei susţin că mulţi oameni ajung să fie executaţi silit şi pentru sumele datore sunt obligaţi să formuleze contestaţii la executare, lucru care duce la costuri ridicate pentru aceştia.

„Astfel, în ciuda legislaţiei protective şi facem trimitere în acest sens la Legea nr. 193/2000 privind protecţia consumatorilor şi clauzele contractuale abuzive, aceştia ajung să fie executaţi silit şi pentru sume datorate, fiind obligaţi, cu costuri ridicate, să formuleze contestaţii la executare, în baza art. 712 alin. (2) cod de procedură civilă, cu «obligarea lor pentru a suspenda procedura», conform art. 719 alin. (2) de a plăti o cauţiune calculată cu valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează: 10%, dacă valoarea contestată este până la 10.000 lei, de 1.000 lei + 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei, de 5.500 lei + 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei şi de 14.500 + 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei”, potrivit sursei citate.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin