În așteptarea unui transplant de plămâni, Adriana Simion e convinsă că va avea soarta lui Ionuț Anghel: „Sunt sigură că eu o să urmez”

În așteptarea unui transplant de plămâni, o femeie aflată pe listă de doi ani se teme că va avea aceeași soartă pe care a avut-o tânărul Ionuț Anghel. Acesta a decedat la doar 35 de ani, după trei ani în care, zilnic, a aşteptat telefonul salvator care să-l anunțe că transplantul poate fi făcut.

18 nov. 2020, 17:48
În așteptarea unui transplant de plămâni, Adriana Simion e convinsă că va avea soarta lui Ionuț Anghel: „Sunt sigură că eu o să urmez”
transplant de plămâni

Adriana Simion se află de doi ani pe lista de aşteptare pentru transplant. În emisiunea Danei Chera de la Medika TV, femeia a spus că are doar 15% capacitate pulmonară şi că, în condiţiile în care autorităţile au oprit transplanturile în contextul pandemiei, se aşteaptă să aibă soarta tânărului din Vrancea, care a murit la doar 35 de ani.

Și eu sunt pe lista de transplant de doi ani. Din ianuarie, nu s-a făcut niciun transplant pulmonar în țară. Din decembrie, nu am fost chemați la evaluare. S-a spus că e pandemie. Ionuț Anghel nu a murit din vina lui, asta este clar. Pe noi ne interesează să trăim. Simțim că nu avem nicio șansă aici. (…) Suntem puși pe o listă doar așa, să fim pe listă. Mâine s-ar putea să mor eu. (…) E vorba de viața mea. Eu nu sunt foarte bine, am 15% capacitate pulmonară, sunt conectată la oxigen, ce fac? Urmez eu, sunt sigură de asta! Ce facem? Este pandemie, bun, peste tot în lume e pandemie, dar nicio țară nu a oprit transplantul. (…) Eu nu am unde să mă duc la medic, dl doctor a spus că suntem în pandemie. Și ce facem în pandemie, murim, nu?”, se întreabă Adriana Simion.

Speranţă pentru pacienţii care aşteaptă un transplant de plămâni

Prezent în emisiune, medicul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a făcut o promisiune. Aceea ca, până la sfârşitul anului, să încheie un contract cu Italia pentru ca pacienţii care au nevoie de transplant să îl facă acolo.

Citeste si Medicul Monica Pop, avertisment despre vaccinul anti-COVID-19. „Poate avea un impact genetic. Nimeni nu ştie ce efecte secundare poate avea şi dacă sunt catastrofale”

Primul și cel mai important obiectiv e reducerea mortalității pe listele de așteptare pentru fiecare organ în parte. Vreau până la sfârșitul anului să realizăm un acord cu Italia pentru a putea găsi o soluție clară pentru pacienții care nu au soluție la noi în țară. Noi nu vrem să ne transformăm în exportatori de pacienți, dar trebuie să avem soluție pentru acești pacienți”, a declarat chirurgul Radu Zamfir.

Anterior, medicul Zamfir declarase că există în derulare discuţii cu partea ungară, pentru efectuarea acestui tip de transplant acolo, dar acestea stagnează. Dr. Zamfir a spus că există, de asemenea, un dialog şi cu omologii din Italia, care pare să fie mult mai încurajator: „Cu siguranţă sunt nişte impedimente legate şi de această pandemie, pentru că transplantul pulmonar este foarte susceptibil la contactarea acestor infecţii respiratorii„, a precizat, anterior, medicul Radu Zamfir.

Ionuţ Anghel a decedat la trei ani de când a fost plasat pe lista de aşteptare

Ionuţ Anghel

suferea de boală pulmonară obstructiv-cronică şi respira cu ajutorul unui aparat. Luni, el a pierdut bătălia cu boala care l-a măcinat atâta timp.  În luna iulie plămânii lui Ionuţ funcţionau la o capacitate de doar 15%, astfel că orice efort era o povară pentru el.

Seară de seară stau cu soţia despre cum ar fi…să ne sune telefonul, să ne cheme la transplant, stăm şi aşteptăm, încă mai avem o minimă speranţă, avem un copil de doi ani şi este datoria mea morală să lupt atât interior, cu boala care mă chinuie, cât şi în  exterior, cu cei care ar trebui să facă viaţa posibilă. Aşteaptarea este foarte grea, pentru că ea mă vede pe mine că am seri când nu mă pot da jos din pat să merg la toaletă, pentru că rămân fără aer”, spunea  Ionuţ Anghel în luna iulie.