În Bucureşti vor fi 50 de puncte dedicate colectării selective, unde se vor oferi bani în schimbul deşeurilor

Primarul general Gabriela Firea a anunțat că în București vor exista 50 de puncte dedicate colectării selective, automatizate sau deservite de operatori, unde cetățenii vor putea obține bani sau vouchere în schimbul deșeurilor reciclabile.

12 apr. 2017, 09:52
În Bucureşti vor fi 50 de puncte dedicate colectării selective, unde se vor oferi bani în schimbul deşeurilor

La propunerea Green Group, vom implementa un program de colectare selectivă a deșeurilor, în baza unui acord de parteneriat. Concret: vor fi 50 de puncte de colectare a deșeurilor. Parte din aceste puncte de colectare vor fi complet automatizate, parte dintre ele vor fi deservite de operatori. Aceste puncte de colectare sunt diferite de cele existente pentru faptul că ele vin să încurajeze colectarea selectivă, deoarece oferă în schimbul PET-urilor bani sau vouchere, care pot să fie folosite în supermarket-uri„, a precizat edilul general, în cadrul Forumului „Capitala verde. Investiții în mediu pentru București”.

Gabriela Firea a menționat că aceste stații vor fi amplasate pe domeniul public, în zona școlilor, a parcurilor sau spitalelor. Vor exista zece tipuri de deșeuri care vor putea fi colectate selectiv.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, primarul general a arătat că, deși intențiile sunt bune, în București, în anul 2017, doar 5% din deșeuri se reciclează.

Anul acesta, dacă nu triplăm acest procent, să ajungem la 15%, vom primi amenzi usturătoare. De asemenea, până în 2020, trebuie să ajungem la un procent de 50%, practic jumătate din cantitatea de gunoi acumulată pe teritoriul Capitalei va trebui să fie reciclată„, a menționat Firea.

Totodată, primarul general și-a exprimat convingerea că educația este esențială în formarea deprinderilor privind colectarea selectivă.

Dacă nu mergem la bază, și anume la educație, la școală, demersul nostru va fi îngreunat. Pentru că, întotdeauna, un copil bine informat, un copil educat în stil ecologic îl va educa și pe părinte„, a spus Firea.

Primarul general a salutat colaborarea pe care o are cu actualul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, adăugând însă că în cursul anului trecut s-a confruntat cu blocaje din partea acestui minister.

Mă refer la perioada Guvernului tehnocrat. Nu vreau să politizez, vreau să vă spun concret că toate proiectele Capitalei cu privire la mediu au fost blocate la acest minister anul trecut. Este grav, pentru că toți cei care suntem aleși de cetățeni (…) trebuie să lucrăm pentru oameni„, a adăugat primarul.

Citeşte şi Stare de alertă în Sectorul 4 al Capitalei, din cauza necolectării gunoiului. Vezi reacţia REBU


loading...