În Bucureşti, vor fi construite primele 40 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Când vor fi gata

Bucureștiul ar putea avea primele 40 de stații de încărcare a mașinilor electrice în primăvara anului viitor, inițiativa urmând să se deruleze prin Compania Municipală Energetică a Capitalei, declarat, joi, Sorin Chiriță, city managerul Capitalei, în cadrul unei conferințe dedicată conceptului de mobilitate urbană.

28 sept. 2017, 09:26
În Bucureşti, vor fi construite primele 40 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Când vor fi gata

„Avem un plan de construcție a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, prin noua companie înființată la nivelul Capitalei — Compania Municipală Energetică a Capitalei. Vom începe anul viitor cu acele instalații din parcările ce se vor construi în jurul a 40 de puncte termice din București. Estimăm că vom avea acest stații undeva în primăvara anului viitor. Acest lucru face parte din strategia noastră de parking și din conceptul nostru de smart city. Smart city este un concept destul de amplu, începând cu transportul public. De ce nu s-au făcut lucruri până acum? Cauzele sunt foarte multiple: proiecte care se schimbă în funcție de priorități, documentația foarte stufoasă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce se face, se face pentru ei. Este pentru prima dată în istoria Bucureștiului când s-a constituit un grup de lucru pentru a se discuta pe marginea transportului din Capitală. Sunt pași pe care i-am făcut într-un timp foarte scurt. Bucureștiul are 228.000 de metri pătrați, la o populație de aproape 1,9 milioane de locuitori, și care vrea fiecare automobilul lor. Unde în Europa s-au construit mall-uri în mijlocul orașului? Unde în Europa se fac spitale în centrul orașului? Bucureștiul este campion la gradul de motorizare”, a spus Chiriță.

Oficialul a adăugat, totodată, că proiectul privind construcția pistelor de biciclete va fi dus la bun sfârșit, iar din punct de vedere al educației în trafic, ar trebui să existe o „coabitare între șoferi și bicicliști”.

„Dacă vorbim despre pistele de biciclete, sunt orașe în care nu există aceste piste, însă există o coabitare foarte mare între șoferi și bicicliști, cum e la Atena, de exemplu. Noi vom finaliza proiectul pentru pistele de biciclete în București. Avem 10 milioane de euro disponibili și ne gândim să nu mai patentăm separarea exclusivă a biciclistului de trafic, cum este pe Calea Victoriei, prin ziduri, ci trebuie să învățăm să coabităm. Putem separa doar pietonii de șoferi. Nu este foarte complicat să le facem”, a menționat city managerul Capitalei.

Asociația Green Revolution organizează, joi, la Teatrul Național București, conferința dedicată conceptului de mobilitate urbană, „Mobility — Radiografierea cât mai exactă a situației transportului din marile comunități urbane din România”.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, are ca teme centrale de dezbatere: îmbunătățirea și modenizarea sistemelor clasice de transport, folosirea unor soluții alternative de deplasare în marile orașe și mobilitatea urbană.

Cel mai recent Eurobarometru despre percepția calității vieții din 83 de orașe din Europa clasează Bucureștiul pe primul loc în ceea ce privește insatisfacția față de poluarea fonică și a aerului. Ambele tipuri de poluare sunt influențate semnificativ de sectorul transporturilor. Raportul european relevă, de asemenea, că bucureștenii petrec cu 50% mai mult timp în mașini decât în condiții normale de trafic.

Conferința de la București aduce laolaltă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile, precum și ai mediului de afaceri, reprezentat de către principalii actori din domeniul transporturilor, auto, ciclism, protecția mediului, ai asociațiilor de profil, mass media.