În căutarea materiei întunecate: O nouă sondă europeană încearcă să îi descopere secretele

Sonda europeană Gaia va fi lansată pe 19 decembrie pentru a monitoriza aproximativ 1 miliard de stele şi pentru a descoperi secretele materiei întunecate.

27 nov. 2013, 14:52
În căutarea materiei întunecate: O nouă sondă europeană încearcă să îi descopere secretele

Sonda Gaia, care va alcătui, totodată, o hartă în 3D ce va include circa 1 miliard de stele, va revoluţiona ştiinţa astronomiei, afirmă oamenii de ştiinţă, care au anunţat cu această ocazie pornirea cronometrului oficial de dinainte de lansare, scrie Mediafax.

Gaia, o sondă spaţială cu o greutate de două tone, a fost construită cu un buget de un miliard de euro şi va fi lansată pe 19 decembrie cu ajutorul unei rachete ruseşti Soyuz, de la Centrul spaţial european din Guyana franceză.

Misiunea Gaia, care va avea o durată de cinci ani, are următoarele obiective principale: descoperirea unor corpuri cereşti până acum necunoscute, inclusiv stele care explodează, dar şi a unor planete care orbitează în jurul altor stele şi a asteroizilor.

Gaia va monitoriza sute de milioane de stele din galaxia noastră, Calea Lactee, cu o precizie până acum neegalată. Potrivit oamenilor de ştiinţă europeni, Gaia va aduce o serie de indicii preţioase despre misterioasa materie întunecată şi despre energia întunecată.

Gaia va opera dintr-un punct staţionar, aflat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, cunoscut sub numele de „Punctul Lagrange L2”.

Situată în acel punct, caracterizat prin faptul că Terra se află între Soare şi L2, Gaia se va afla într-o zonă perfectă de unde va putea să monitorizeze o zonă vastă din Univers.

Pe măsură ce Gaia efectuează o rotaţie lentă în jurul propriei axe, două telescoape vor scana Universul cu ajutorul celor mai mari camere digitale trimise vreodată în spaţiu.

Datele obţinute de Gaia vor fi suficient de numeroase pentru a umple 30.000 de CD ROM-uri.

Misiunea Gaia îl are ca principal coordonator pe Gerry Gilmore, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Materia întunecată este o substanţă invizibilă care ţine galaxiile împreună, dar ea nu poate fi detectată decât prin observarea efectelor ei gravitaţionale.

Energia întunecată este o stranie forţă de propulsie care pare să fie profund conectată la structura Universului şi care face ca galaxiile să se îndepărteze unele de altele cu o viteză accelerată.

Gaia va fi capabilă să detecteze sisteme solare îndepărtate, cu planetele lor aferente, dar şi alte corpuri mai apropiate de Terra, precum asteroizii, care pot deveni periculoşi atunci când orbitele lor se intersectează cu cea a planetei noastre.