În caz de accident, rudele şoferului vinovat au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât, ca urmare a unui recurs în interesul legii, că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto (RCA), însă aceasta nu se acordă în orice condiții. Decizia Curţii a fost publicată luni în Monitorul Oficial și, prin urmare, a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară.

04 feb. 2016, 12:21
În caz de accident, rudele şoferului vinovat au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA

ICCJ a hotărât, prin Decizia nr. 23/2015 – care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 2 februarie 2016 –, că un asigurător RCA este obligat să acorde despăgubiri rudelor unui șofer vinovat de producerea unui accident. Cu o condiție însă: soțul/soția sau persoanele care se află în întreținerea proprietarului sau a șoferului mașinii asigurate să fi fost victime directe ale evenimentului rutier și să fi suferit vătămări corporale în urma acestuia.

Citeşte şi Accident SPECTACULOS în Dej. În urma impactului, o maşină a zburat într-o casă FOTO

Cu alte cuvinte, aceștia nu pot solicita despăgubiri de ordin moral, doar în calitate de rude ale șoferului, ci doar dacă s-au aflat în mașină la momentul producerii accidentului și au suferit vătămări corporale, fiind și ele victime directe ale incidentului rutier.

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

ICCJ a soluționat recursul în interesul legii clarificând condițiile în care rudele unui șofer implicat într-un accident pot cere despăgubiri. Instanța supremă a admis acest recurs în ședința din 26 octombrie 2015, hotărând că soțul/soția unui șofer implicat într-un accident rutier sau o persoană aflată în întreținerea sa pot cere despăgubiri din partea asigurătorului RCA, cu condiția să se fi aflat în mașină la momentul producerii evenimentului și să fi fost răniți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia.

Citeşte şi Accident rutier GRAV pe DN1, în zona Ikea. Patru persoane, RĂNITE VIDEO

Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soţului (soţiei) sau persoanelor care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului priveşte doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

Continuarea pe avocatnet.ro.