Creditorii vor trebui să renunţe la împrumuturile lor în cazul unui Grexit, avertizează fostul preşedinte BCE

Creditorii vor fi nevoiți să renunțe la cea mai mare parte din împrumuturile lor, în cazul unei eventuale ieșiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat în prezent în Europa, a avertizat, vineri, fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, transmite AFP.

10 iul. 2015, 09:34
Creditorii vor trebui să renunţe la împrumuturile lor în cazul unui Grexit, avertizează fostul preşedinte BCE

„Un Grexit ar costa scump Europa. Nu doar pentru grecii forțați să trăiască o bulversare teribilă și dureroasă, dar și pentru creditori, care ar trebui să renunțe la cea mai mare parte din împrumuturile lor”, a avertizat Jean-Claude Trichet, într-un articol publicat vineri în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grecia a pregătit un nou plan de reforme: Cum vrea Alexis Tsipras să atragă creditorii internaţionali

Cu toate acestea, Jean-Claude Trichet a afirmat că o reducere a datoriei Greciei acceptată de europeni este exclusă. În calitate de fost președinte al BCE, Trichet a fost implicat în programele de asistență convenite de Grecia cu troika în 2020 și 2011.

Guvernul grec a solicitat, miercuri, un nou program de împrumut pe trei ani din partea Mecanismului European de Stabilitate, în schimbul căruia a promis că va adopta o serie de reforme. Deși exclude o reducere a datoriei, Guvernul de la Atena solicită o ‘reeșalonare’ a plăților.