În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Mai mulți clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica au primit în ultimele luni facturi de electricitate cu minus. „E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji, s-a făcut o regularizare” a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Alina Costache
23 ian. 2025, 09:47
În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat intenția Guvernului de a menține plafonarea prețurilor la energie, atât pentru consumatorii vulnerabili, cât și pentru industrie. Ciolacu a menționat că se lucrează în strânsă colaborare cu Ministerul Energiei pentru a găsi soluții care să permită continuarea măsurii pe tot parcursul anului. De schema de plafonare vor beneficia românii vulnerabili, indiferent că sunt clienți PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica.

În ultimele săptămâni, mai mulți români au primit facturi la energie cu minus. Toți furnizorii de energie electrică (PPC, Electrica, Premier, E.On, Hidroelectrica, atc.) emit facturi cu minus în aceste zile, iar asta se face ca urmare a unei schimbări de lege de anul trecut, scrie ECONOMICA.NET.

Explicația pentru facturile cu minus este simplă: conform unui ordin emis de ANRE în octombrie 2024, toate facturile de energie electrică au inclus o nouă taxă, denumită „contribuția CfD” (Contribuția pentru Contractele pentru Diferență), care are scopul de a sprijini instalarea de noi capacități de producție a energiei electrice. Valoarea sa este extrem de mică, de 0,0128 bani/kWh, având practic un impact neglijabil asupra consumatorilor casnici. În decembrie 2024, a fost adoptată o nouă lege care prevede ca această contribuție să fie introdusă în facturi abia începând cu aprilie 2025. Astfel, facturile emise în perioada octombrie-decembrie 2024, care conțineau această taxă, au fost corectate.

Citeşte şi: Anunţul momentului de la PPC, fostul ENEL. Sunt vizaţi toţi românii, nu doar clienţii

„E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji. Deci România are o schemă de contracte pentru diferență care susține investiții în parcuri solare, parcuri eoliene. Noi am obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor finanța integral această schemă, cu o mică excepție pe costurile de administrare ale OPCOM. Pentru acele costuri, pe factura fiecăruia dintre noi, dar după ce proiectele efectiv intră în pâine, se va regăsi o linie, contribuție CFR, care va însemna câțiva bani pentru fiecare dintre noi acasă. Deci este un impact minim și acum practic s-a făcut o regularizare,” a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduj, la Digi 24.

Citește și: Anunţ de la Guvern pentru cei 3,4 milioane de clienţi E.ON din România

 

În ce condiții poți rămâne fără curent sau gaze dacă ești client PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica

Indiferent că ești client E.ON, PPC, ENGIE sau Hidroelectrica ai niște obligații contractuale pe care trebuie să le respecți. În caz contrar, furnizarea de energie sau de gaze poate fi oprită.

Clienții au obligatia de a plati integral și la termen toate facturile emise, inclusiv cele de regularizare, precum si orice penalizări rezultate din nerespectarea prevederilor contractuale. De asemenea, atunci cand furnizarea de energie sau gaze este sistata ori limitata pentru neplată, pentru reluarea alimentării la locul de consum clientul trebuie sa acopere costurile percepute de operatorul de distributie.

De asemenea, orice schimbare in datele care au stat la baza semnarii contractului trebuie adusa la cunostinta companiei in termen de 30 de zile.

In plus, clientul trebuie sa permita accesul reprezentantilor operatorului de distributie pentru citirea contoarelor si pentru lucrarile ce tin de intreruperea, limitarea sau reluarea serviciului. Aceasta include si interventiile de montare, demontare, sigilare, inlocuire sau verificare a echipamentelor de masurare si a instalatiilor aflate in administrarea operatorului de distributie.

Totodată, clientul are datoria sa nu deterioreze echipamentele de masurare, sigiliile metrologice, precum si orice alte instalatii aflate pe proprietatea sa, dar gestionate de operatorul de distributie. In cazul in care sunt sesizate probleme de functionare, este necesara anuntarea imediata la numarul de telefon indicat de operator, pentru a se efectua verificarile si remedierea posibilelor defectiuni.

De asemenea, toți consumatorii trebuie sa incheie un contract cu un operator economic autorizat de ANRE pentru a realiza verificarile si reviziile tehnice periodice ale instalatiilor de utilizare. Verificarea tehnica este necesara cel putin o data la 2 ani, iar revizia trebuie efectuata la maximum 10 ani.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri