În ce țară poți avea o lună de concediu dacă te căsătoreşti. Care este motivul din spatele deciziei

Țara care a oferit 30 de zile concediu celor proaspăt căsătoriți pentru a încuraja mariajul și creșterea natalității este China.

22 feb. 2023, 12:47
În ce țară poți avea o lună de concediu dacă te căsătoreşti. Care este motivul din spatele deciziei

La nivel de țară, în China concediul plătit pentru căsătorie este de trei zile, dar provinciile își pot stabili singure aceste reguli începând din luna februarie, potrivit Reuters. Provincia Gansu și provincia producătoare de cărbune Shanxi oferă acum 30 de zile, în timp ce Shanghai oferă zece zile, iar Sichuan încă trei pe lângă cele stabilite deja de lege, potrivit People’s Daily Health.

Citește și Când nu se fac nunți în 2023 şi în 2024. Calendar nunţi 2023. Câte zile libere se acordă pentru căsătorie

„Extinderea concediului de căsătorie este una dintre modalitățile eficiente de creștere a ratei fertilității”, a declarat Yang Haiyang, decanul Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială al Universității de Finanțe și Economie de Sud-Vest.

Yang Haiyang a adăugat că extinderea concediului de căsătorie este implementat în provinciile cu dezvoltare scăzută sau lentă. Însă și aceste serii de sprijin necesită subvenții pentru locuințe și concediu de paternitate plătit.

Natalitatea este în scădere în China

Începând cu anul trecut, populația Chinei a scăzut semnificativ pentru prima dată în șase decenii, potrivit datelor oficiale. Anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității, de 6,77 nașteri la 1.000 de locuitori.

Citește și Un nou tip de concediu în România. Categoria de angajați care va putea beneficia de el

Din anii ’80, China a impus cuplurilor să aibă un singur copil, fiind amenințați cu amenzi și cu pierderea locurilor de muncă, iar dacă această regulă nu se respecta, putea să se ajungă la abuzuri sau avorturi forțate. În prezent, din cauza scăderii natalităţii, China a permis oficial cuplurilor să aibă și cel de-al treilea copil.