În data de 7 Decembrie, polițele RCA Euroins încetează de drept și trebuie reînnoite

Ultima zi de valabilitate a polițelor RCA emise de societatea Euroins este 7 decembrie 2023. Acest lucru a fost precizat deja de directorul general în cadrul ASF. Excepție fac însă contractele de asigurare încadrate la clasa de asigurări 15 de garanții, care expiră la data de 5 februarie 2024.

05 dec. 2023, 09:48
În data de 7 Decembrie, polițele RCA Euroins încetează de drept și trebuie reînnoite

Conform CITR, Euroins a fost considerată una dintre cele mai mari societăți din asigurări, a avut cea mai mare pondere pe piața RCA. În luna martie 2023, această societate de asigurări avea 27% din piața RCA. La data deschiderii procedurii de faliment de către instanță (din 09 iunie 2023), erau în vigoare peste 2 milioane de polițe RCA Euroins. În prezent, mai sunt valabile circa 800.000 de polițe RCA Euroins până în 8 decembrie. Impactul falimentului Euroins este foarte mare atât asupra economiei, cât și asupra conducătorilor de autovehicule. Datoriile Euroins către Fondul de Garantare a Asiguraților sunt foarte mari. Euroins are un deficit de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 2,2 miliarde de lei și un deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei. 

Cum sunt despăgubiți cei care au polițe RCA Euroins?

Orice proprietar de autovehicul păgubit de Euroins poate cere despăgubire pentru sumele datorate la Fondul de Garantare a Asiguraților. Cererea de Plată privind acordarea restituirii diferenței de primă se va depune pe site-ul FGA la adresa: https://www.fgaromania.ro/cerere-de-plata-privind-acordarea-restituirii-de-prima-anexa-9/Pentru a afla suma ce trebuie restituită, se depune o cerere la Euroins, pe e-mail: [email protected].

Românii ar putea plăti mai mult pentru polițele RCA?

Șoferii sunt îngrijorați că prețurile la RCA ar putea crește în următoarea perioadă. Cum la alimente și la energie s-a vorbit despre efectele inflației, românii se așteaptă și la tarife mai mari la RCA. În prezent sunt peste 800.000 de șoferi care se vor alege cu polițele RCA expirate la data de 8 decembrie 2023. Totuși ASF precizează că prețurile la polițele de asigurare RCA din luna decembrie vor fi decente. Persoanele care au asigurare RCA Euroins trebuie să-și reînnoiască polița la altă companie RCA, din data de 8 decembrie 2023. Ca un avantaj oferit de unele firme de asigurări, ei pot cumpăra RCA-ul acum și în rate prin www.rca-in-rate.info

În acest an, prin achiziționarea RCA-ului online soferii pot afla cu mult înainte să plătească, la ce sume să se aștepte. Prin urmare, ei vor economisi timp și vor obține o asigurare auto RCA mult mai repede.

Asigurarea RCA este obligatorie. Cei care nu încheie polița de asigurare RCA și sunt opriți de poliție riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Ei pot fi sancționați drastic și cu reținerea certificatului de inmatriculare și reținerea plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii.  Dacă asigurarea RCA este expirată de o perioadă mai mare de 3 luni de la data constatării, atunci se suspendă certificatul de inmatriculare al autovehiculului. Dacă trec 30 de zile de la data în care șoferul a fost oprit de poliție, iar acesta nu a făcut dovada poliței RCA, atunci autoturismul ar putea fi radiat din circulație.