Din exil în Rusia, fostul premier Mykola Azarov a constituit COMITETUL pentru salvarea Ucrainei

Fostul premier al Ucrainei, Mykola Azarov, al cărui guvern a fost dat jos în februarie 2014 și care de atunci s-a refugiat în Rusia, a anunțat luni, la Moscova, că a înființat un 'comitet pentru salvarea Ucrainei', menit să alunge de la putere autoritățile prooccidentale de la Kiev, informează AFP, citată de Agerpres.

03 aug. 2015, 14:27
Din exil în Rusia, fostul premier Mykola Azarov a constituit COMITETUL pentru salvarea Ucrainei

Premier al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit după mai multe luni de proteste proeuropene care au avut loc în Maidan Nezalejnosti (Piața Independenței) din Kiev, Mykola Azarov le-a prezentat jurnaliștilor proiectele acestui comitet pe care îl prezidează, în prezența inclusiv a foștilor deputați ucraineni Volodymyr Oliynyk și Igor Markov.

‘Aproape 80% dintre ucraineni nu au încredere în autoritățile actuale. Le propunem o alternativă’, a declarat Azarov, afirmând că are susținerea mai multor ‘responsabili politici din diferite regiuni ale Ucrainei’, însă refuzând să-i nominalizeze.

Fostul premier și-a îndemnat concetățenii să manifeste pașnic pentru a cere demisia autorităților ucrainene și desfășurarea de alegeri prezidențiale, legislative și locale anticipate. ‘Din păcate, comitetul a fost creat în exteriorul Ucrainei, însă sunt sigur că ne vom întoarce (în Ucraina). Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea restaurării și dezvoltării țării’, a continuat Azarov, potrivit Agerpres.

Comitetul l-a prezentat de asemenea pe fostul deputat Volodymyr Oliynik ca eventual candidat în cazul alegerilor prezidențiale în Ucraina, îndemnând la restabilirea relațiilor de prietenie dintre Kiev și Moscova.
‘În urmă cu un an, Ucraina a făcut o greșeală. Trebuie să o corectăm și pentru aceasta Ucraina are nevoie de pace’, a declarat Oliynik, promițând să ‘pună capăt haosului din Ucraina într-un an’, prin desfășurarea de negocieri de pace directe cu separatiștii proruși din est și supunând la referendum problema federalizării țării.

Citeşte şi Lupte în Doneţk. Patru soldaţi au fost ucişi. GUVERN ucrainean în EXIL creat la Moscova

Pe numele lui Azarov este emis un mandat de arestare în Ucraina. Acesta este acuzat, împreună cu fostul președinte Viktor Ianukovici, de deturnarea a peste 7,6 milioane de euro. El figurează, de asemenea, pe lista persoanelor supuse sancțiunilor Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, comitetul a dat asigurări că nu va colabora cu Viktor Ianukovici și cu apropiații acestuia și a cerut ca fostul președinte să fie judecat pentru faptele sale, alături de actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko. La rândul său, Kremlinul a dezmințit că ar avea vreo legătură cu înființarea acestui comitet.