În perioada următoare ar putea scădea preţurile la internetul mobil

Dacă până acum când vă achiziţionaţi un modem cu abonament pentru internetul 3G nu ştiaţi la ce viteză se va conecta dispozitivul, începând cu 2012 lucrurile se schimbă.

09 ian. 2012, 08:49
În perioada următoare ar putea scădea preţurile la internetul mobil

Autoritatea Naţională pentru Adiministrarea şi Reglementare în Comunicaţi va obliga operatorii să vă furnizeze datele privind parametrii tehnici. Odată cu această decizie internetul 3G ar putea fi furnizat la două viteze ce vor genera două tipuri de abonament, iar internetul mobil s-ar putea ieftini.

Potrivit practicilor operatorilor din Europa, ofertele destinate sectorului consumer vor conţine planuri tarifare cu viteze garantate, la un preţ mai mare, şi planuri tarifare „best effort” unde nu se va garanta o anumită viteză, iar preţul va fi cu siguranţă mai mic.

„Va veni momentul în care se vor impune nişte nivele minime de calitate, probabil că şi internetul mobil va fi furnizat la două viteze, abonamete cu viteză garantată la un preţ, şi best effort la un alt preţ”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

„În 2011 am adoptat o decizie privind parametrii de calitate ale serviciilor de internet care este un prim pas, în primul rând, pentru informarea utilizatorilor asupra serviciului pe care îl cumpără. Îi obligăm pe operatori ca începând din acest an să treacă explicit în contract care sunt parametrii de calitate administrativi şi parametrii de calitate tehnică”, a declarat pentru RTV.net, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.