În plină austeritate, magistraţii români au de primit anul acesta salarii restante în valoare de 340 de milioane de euro. De unde scoate Marcel Boloş suma imensă

Guvernul României a decis să achite anul acesta sumele restante ale magistraților obținute în instanțe, cu toate că inițial se anunțase amânarea acestor plăți.

02 nov. 2023, 20:06
În plină austeritate, magistraţii români au de primit anul acesta salarii restante în valoare de 340 de milioane de euro. De unde scoate Marcel Boloş suma imensă

Suma cuvenită magistraţilor din salarii restante, câştigată în instanţă, se ridică la 1,7 miliarde de lei și va fi acoperită din fondul de rezervă al Guvernului, deoarece nu se vor face rectificări bugetare. Situația are loc în contextul măsurilor de austeritate implementate de Guvern.

Această creștere a veniturilor magistraților va avea ca efect și majorarea pensiilor speciale de care aceștia beneficiază.

Aceste sume reprezintă majorări salariale retroactive pentru magistrați începând din 2018 până în prezent, cu o valoare totală de aproximativ 1,7 miliarde de lei, reprezentând o primă tranșă dintr-o sumă mult mai mare, de peste 16 miliarde de lei, pe care magistrații urmează să o primească în anii următori pentru perioada 2010-2022, conform ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș s-a plâns de „suma consistentă”, de 1,7 miliarde de lei care va trebui plătită până la finalul anului, dar în textul OUG 34/2023 publicată în Monitorul Oficial în 27 octombrie, articolul VI, al. 1, cel care prevedea amânările a fost abrogat fără nicio justificare.

Citeşte şi: România reciclează doar pe hârtie! Sistemul de Garanție-Returnare, promovat agresiv, va fi lansat cu surle și trâmbițe la data de 30 noiembrie, dar este complet nefuncțional. Românii obligați să plătească 50 de bani în plus pentru toate recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu, însă cele 17 centre de colectare și reciclare din țară mai au mult până vor deveni funcționale

Ministerul de Finanțe a atras atenția că amânarea acestor plăți ar putea conduce la creșterea semnificativă a sumelor, punând în pericol bugetul public. Presiuni din partea Consiliului Superior al Magistraturii și a altor asociații ale magistraților au contribuit la decizia de a acorda aceste sume anul acesta, cu amenințarea deschiderii unor noi procese în caz contrar.

Surse din magistratură au spus pentru Europa Liberă că Consiliul Superior al Magistraturii și diverse asociații ale judecătorilor au făcut presiuni pentru a obține acești bani anul acesta și au amenințat că vor deschide noi procese în caz contrar.

Mărirea veniturilor magistraților are ca efect și majorarea pensiilor speciale de care acesția beneficiază.

În noua lege care reglementează pensiile magistraților, promulgată de președintele Klaus Iohannis, se prevede că baza de calcul a pensiei speciale este 80% din media salariilor brute și a sporurilor pe ultimele 48 de luni (patru ani) de activitate.

Deci un magistrat care va primi anul acesta sau anul viitor aceste salarii restante majorate va avea și o pensie mărită proporțional.

Citeşte şi: Parchetul ÎCCJ cere revizuirea hotărârii de achitare a torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, rejudecarea şi condamnarea lor pentru tratamente neomenoase