În plină criză a şomajului, în Europa peste 5 milioane de locuri de muncă vacante

Fragmentarea pieţei muncii a Uniunii Europene şi decalajele dintre ţări explică de ce, în pofida unui şomaj record, există între 4,5 şi 5 milioane de locuri de muncă libere în UE, a susţinut vineri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu prilejul conferinţei anuale desfăşurate la Geneva de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

15 iun. 2013, 18:01
În plină criză a şomajului, în Europa peste 5 milioane de locuri de muncă vacante

„Rezultatul este că în timp ce mii de angajatori germani caută mână de lucru, mii de şomeri spanioli sunt în căutarea unui loc de muncă”, a comentat Van Rompuy. Un alt dezechilibru, a adăugat preşedintele Consiliului European în discursul său, este cel dintre femei şi bărbaţi, şi care arată că în rândul femeilor rata de angajare este de 62 la sută, în timp ce pentru bărbaţi este de 75 la sută.

Potrivit Agerpres, în faţa reprezentanţilor a peste o sută de ţări care participă la marea întâlnire anuală a OIM, Van Rompuy a dedicat o mare parte a discursului său şomajului în rândul tinerilor, una din cele mari mari provocări cu care se confruntă Europa.

Statisticile cele mai recente arată că peste 5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au un loc de muncă în Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Peste 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, în perioada următoare

Preşedintele UE a considerat că marea lecţie care trebuie învăţată din această criză este că trebuie acordată o mare atenţie celor descurajaţi şi care vor să iasă din sistem, pentru că este cel mai bun mod ‘de a evita pagube majore’.