Alegeri regionale Rusia. Urnele s-au închis în Moscova, test pentru Vladimir Putin. Când apar primele rezultate

Locuitorii Moscovei votează duminică în unele dintre cele mai urmărite alegeri regionale din Rusia din ultimii ani, după ce excluderea multor candidaţi ai opoziţiei au declanşat proteste uriaşe în capitala ţării, transmite Reuters.

08 sept. 2019, 17:11
Alegeri regionale Rusia. Urnele s-au închis în Moscova, test pentru Vladimir Putin. Când apar primele rezultate

Update: Urnele s-au închis în Moscova

Secţiile de vot s-au închis duminică la Moscova şi în majoritatea regiunilor Rusiei după o zi de alegeri locale care vor permite îndeosebi măsurarea sprijinului ruşilor pentru candidaţii pro-Kremlin şi pentru preşedintele Vladimir Putin, după o vară de manifestaţii dur reprimate, informează AFP.

Rezultatele definitive nu vor fi cunoscute decât luni, însă rata de participare la vot se anunţă dezamăgitoare în capitala rusă, unde doar 17,2% dintre alegători se prezentaseră la urne până la ora 18:00

Toată atenţia era concentrată asupra Moscovei, unde manifestaţii cu participarea a zeci de mii de persoane au avut loc toată vara la chemarea opoziţiei, ai cărei candidaţi au fost ţinuţi departe de scrutin, notează AFP. Câteva mii de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestaţii cvasisăptămânale.

Duminică, singurul incident a fost arestarea a circa 15 persoane, între care şi fosta membră a mişcării Pussy Riot, Maria Alehina, şi jurnalistul Ilia Azar.

Rezultatele vor fi urmărite îndeaproape, înaintea scrutinului legislativ din 2021, şi vor contribui la configurarea viitorului politic al Rusiei, într-un moment în care Vladimir Putin începe cel de-al treilea deceniu de când se află la putere, acest mandat urmând să se încheie în 2024.

La Moscova, circa 7,2 milioane de alegători erau înscrişi pe listele electorale pentru a alege 45 de deputaţi în parlamentul oraşului, fidel primarului pro-Kremlin Serghei Sobianin.

Vladimir Putin a votat la Academia de Ştiinţe. „Ceea ce contează nu este cantitatea, ci calitatea” candidaţilor, a declarat el.

Protestele au început la jumătatea lunii iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze un număr mare de candidaţi, afirmând că nu au strâns suficiente semnături din partea unor susţinători reali, un răspuns susţinut duminică de preşedintele Vladimir Putin, după înregistrarea votului rău.

Candidaţii excluşi, între care se află aliaţi ai politicianului din opoziţie Alexei Navalni, au denunţat măsura drept un mijloc de a-i împiedica să câştige locuri.

În total, alegerile au avut loc în 85 de regiuni din Rusia, dar cea mai mare atenţie este concentrată pe Moscova.

Alegerile sunt pentru guvernele regionale şi locale, dar au fost considerate de către Navalni şi aliaţii săi drept o oportunitate de a slăbi partidul Rusia Unită care este pro-Putin, a cărui popularitate este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Întrebat după vot dacă ar prefera o diversitate mai mare şi un număr mai mare de candidaţi, Putin a spus că este mai importantă calitatea decât cantitatea.

Popularitatea lui Putin, de peste 60%, este mult mai mare decât a majorităţii liderilor occidentali, dar mai scăzută decât era în trecut. Putin, fost ofiţer KGB, a obţinut anul trecut o victorie clară în alegeri, în urma cărora va fi preşedinte până în 2024.

Populariatea partidului Rusia Unită suferă din cauza nemulţumirii legată de măsurile de creştere a vârstei de pensionare, într-o perioadă în care veniturile sunt în scădere, iar candidaţii din Moscova ai partidului au devenit independenţi.

Rusia acuză Facebook şi Google că au distribuit reclame electorale în ziua alegerilor

Autoritatea statului rus de reglementare în domeniul comunicaţiilor Roskomnadzor a declarat că giganţii în domeniul tehnologiei Google şi Facebook au permis distribuirea de reclame electorale duminică, zi de alegeri regionale în Rusia, în pofida faptului că li s-a cerut să interzică acest tip de publicitate, informează Reuters.

„Astfel de acţiuni sunt percepute ca interferenţă în afacerile suverane ale Rusiei şi împiedică desfăşurarea alegerilor democratice în Federaţia Rusă”, a scris organismul rus pe site-ul său.

Reuters menţionează că nu a putut contacta imediat Google sau Facebook pentru comentarii.

În Rusia au loc duminică alegeri regionale, inclusiv la Moscova.

Roskomnadzor a anunţat vineri că a cerut Facebook şi Google să interzică publicarea de reclame electorale în timpul scrutinului de duminică şi cu o zi înainte, în conformitate cu legislaţia rusă.