ICCJ desemnează judecătorii care vor face parte din BEC pentru alegerile locale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va desemna, vineri, în şedinţă publică şi prin tragere la sorţi judecătorii care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din data de 5 iunie 2016.

23 mart. 2016, 16:29
ICCJ desemnează judecătorii care vor face parte din BEC pentru alegerile locale

În temeiul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Biroul Electoral Central este alcătuit din 7 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi 11 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Conform art. 38 alin. (2) din legea menţionată, desemnarea judecătorilor se face în şedinţă publică, în termen de cel mult 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorţi, de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dintre judecătorii în exerciţiu ai acesteia. Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedinte şi de consultantul-şef al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care constituie actul de învestire. Data şedinţei pentru tragerea la sorţi se aduce la cunoştinţa publică prin presa scrisă şi audiovizuală, de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu cel puţin 24 de ore înainte.

În termen de 24 de ore de la învestire, cei 7 judecători aleg din rândul lor, prin vot secret, preşedintele Biroului Electoral Central şi locţiitorul acestuia.