Înalta Curte solicită DNA să corecteze neregulile din rechizitoriu privind faptele şi probele pentru Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Instanţa supremă cere procurorilor anticorupţie să corecteze mai multe nereguli din rechizitoriul dosarului “Fraudă la Partida Romilor", referitoare la faptele pentru care au fost trimişi în judecată Nicolae Păun, Mădălin Voicu, Gelu Diaconu şi ceilalţi inculpaţi şi unele dintre probele pe care se bazează acuzaţiile aduse acestora sau să spună dacă vor restituirea cauzei la DNA. Decizia luată de judecătorul de camera preliminară poate fi contestată de procurorii DNA.

12 oct. 2016, 12:56
Înalta Curte solicită DNA să corecteze neregulile din rechizitoriu privind faptele şi probele pentru Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Judecătorul care analizează în procedură de camera preliminară dosarul “Fraudă la Partida Romilor” a admis în parte, cererile şi excepţiile formulate de Nicolae Păun, Gheorghe Ivan, Iulian Costel Paraschiv, Irina-Valeria Mărgărit (fostă Radu), Florentina Rotariu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gelu-Ştefan Diaconu, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, Mădălin Ştefan Voicu, SC Niky Scorpion Alcom SRL şi a constatat neregularitatea rechizitoriului procurorilor DNA, din 18 iulie, “în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, indicarea încadrării juridice, indicarea şi analiza mijloacelor de probă.

Magistratul de la instanţa supremă a mai constatat nulitatea ordonanţelor emise de procuror în acest dosar la datele de 24 iulie 2015, 20 octombrie 2015, 15 februarie 2016 şi 19 mai 2016, prin care s-a dispus efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice.

“Exclude din materialul probator rapoartele de constatare efectuate în baza ordonanţelor mai sus-menţionate, după cum urmează: Raportul de constatare datat 16.12.2015 – întocmit de specialistul Ionel Iulian George, Raportul de constatare datat 21.12.2015 – întocmit de specialistul Gheorghiţă Teişan, Rapoartele de constatare datate 19.02.2016 şi 27.05.2016 – întocmite de specialistul Liviu Balaur”, potrivit deciziei judecătorului, citat de News.ro.

De asemenea, judecătorul a admis contestaţia lui Nicolae Păun privind instituirea de către DNA a măsurilor asiguratorii şi a dispus ridicarea, în parte, în limita a 2/3 din indemnizaţia de deputat încasată de Păun, începând din septembrie, a popririi asigurătorii instituită prin ordonanţa din 22 februarie asupra contului bancar al acestuia.

Judecătorul a admis şi contestaţia formulată de SC Niky Scorpion Alcom SRL împotriva ordonanţei din 22 februarie emisă de procurorii DNA, de instituire a măsurilor asiguratorii şi a dispus ridicarea, în parte, a acestor măsuri.

Prin aceeaşi decizie, judecătorul a dispus ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse de procurorii DNA în cazul lui Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea Vătăşoiu.

Magistratul a respins ca nefondată cererea formulată de partea civilă Secretariatul General al Guvernului de instituire a măsurilor asiguratorii în cursul procedurii de cameră preliminară.

În termen de cinci zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul trebuie să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei la DNA.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

În 20 iulie, deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul “Fraude la Partida Romilor”, procurorii arătând în rechizitoriu că fondurile europene pentru două programe privind integrarea romilor au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate, inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012. În acelaşi dosar sunt judecaţi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Gelu Diaconu şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea Vătăşoiu, acuzaţi de abuz în serviciu.

Nicolae Păun, deputat şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului societăţii în folos propriu.

Deputatul Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals in declaraţii, spălare de bani şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

Anchetatorii au trimis în judecată şi societatea Niky Scorpion Alcom SRL,  societate în spatele căreia s-ar afla Nicolae Păun, pentru spălare a banilor.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată şi pe Florentina Rotaru, la data faptelor manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar sunt judecaţi soţia lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului „Acces pe piaţa muncii, o şansa pentru tine”, Irina Valeria Mărgărit (fostă Radu), director economic al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.

Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt legate de derularea, în perioada 2010 – 2013, a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.

La începutul lunii martie, procurorii DNA anunţau că a fost pus sechestru pe averile deputatului Nicolae Păun – până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 de lei, deputatului PSD Mădălin Voicu – 411.541 de lei, Carmen Olteanu – 194.241 de lei, Gheorghe Ivan – 12.384.208,72 de lei, Vasilica Grigore – 676.255 de lei, Valentin Pepenel – 459.244 de lei, Iulian Costel Paraschiv – 14.866.500 de lei, Irina Valeria Radu – 27.250.708,72 de lei şi Florentina Rotaru – 27.250.708,72 de lei. De asemenea, procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător şi poprire pe bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurenţa sumei de 3.220.000 de lei.


loading...