Inamicii Romaniei – episodul 2! Noi adepti la secta anti-Romania in Schengen dupa discursul rezervat al lui Mark Rutte! Curiosul caz al institutiilor media “europene” din tara noastra: Deutsche Welle, RFI si Europa Libera

Continua asaltul institutiilor media asupra obiectivului de tara nr.1 al Romaniei, aderarea la spatiul Schengen. RomaniaTV.net va prezinta in partea a doua a acestei analize gruparea institutiilor media cu nume “europene” care in demersurile editoriale din tara noastra faulteaza grav unul dintre dezideratele politice si chiar nationale, aderarea cat mai rapida a tarii noastre la spatiul Schengen.

14 oct. 2022, 12:45
Inamicii Romaniei – episodul 2! Noi adepti la secta anti-Romania in Schengen dupa discursul rezervat al lui Mark Rutte! Curiosul caz al institutiilor media “europene” din tara noastra: Deutsche Welle, RFI si Europa Libera

Inamicii Romaniei – episodul 2!La doar cateva zile dupa ce premierul Olandei, Mark Rutte a venit in Romania unde a avut un discurs rezervat-diplomatic, mai multe voci din media si spatiul public au inceput sa dea volumul mai tare la retorica anti-Schengen. Asa cum era de asteptat de la refuzurile categorice din anii trecuti, acum pozitia Olandei pare una in continuare rigida, dar ceva mai optimista, lasand astfel loc pentru multe interpretari. Daca in preambulul vizitei lui Rutte in Romania au fost activati sa porneasca asaltul jurnalistii de serviciu precum cei pe care Romania TV i-a deconspirat intr-un text care a starnit multe reactii in piata media underground (G4media, Spotmedia si ziare.com) acum a venit randul regimentului media “european” sa porneasca asaltul.

Olanda nu este, în PRINCIPIU, împotrivă. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că de aderare la Schengen poate fi vorba CÂND toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori VOR veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să VORBIM mai departe, dar Olanda nu este, în PRINCIPIU, împotriva aderării României la Schengen” au fost declaratiile cheie ale premierului Mark Rutte.

Analiza pe text Europa Libera – Țară în service | Raport pozitiv la vămi. Ce obstacole mai pot împiedica România să intre în Schengen

Inamicii Romaniei - episodul 2!

Intr-un text amplu de tip “recapitulare istorica”, Europa Libera prin semnatura lui Marian Pavalasc face o trecere in revista a tuturor evenimentelor istorice care au tinut Romania in afara Schengen in ultimii 11 ani. Textul ar fi fost unul benign daca s-ar fi oprit aici, dar pe final in text se fac referiri masive la MCV, legile justitiei si chiar ni se explica doct prin vocea unui profesor de la ASE (Cristian Paun) ca portul Constanta este o bresa uriasa de securitate in granita Romaniei si respectiv a Uniunii Europene.

Intr-un demers jurnalistic foarte curajos, “elefantul din incapere”, portul Constanta, este aratat explicit cu degetul ca fiind o dovada de management defectuos si de tehnologie invechita care n-ar corespune standardelor Schengen. Totusi ceea ce nu spune autorul articolului si nici profesorul Crisian Paun este tocmai interesul economic urias pe care fix Olanda il are in raport cu portul Constanta.

Nu vom detalia aici de ce portul Constanta dupa intrarea in Schengen va concura puternic portul Rotterdam din Olanda, dar vom reaminti un aspect pe care unii il vor uitat. Frans Timmermans, fost ministru al Externelor la Haga, spunea in 2014 urmatoarele:  „Noi dorim să împărtășim din experiența noastră, a spus el, în domeniul logisticii și organizării portuare și nu doar pentru că ar fi în folosul Constanței, dar și pentru că ar fi în beneficiul Rotterdam-ului. Asta ar permite României și Țărilor de Jos să controleze întregul transport european de mărfuri pe cale maritimă și fluvială.” Aceasta fiind poate cea mai explicita palma prin care olandezii ne explicau exact ce asteptari au de la noi pentru bunavointa lor in ceea ce priveste votul pentru Schengen.

Inamicii Romaniei din presa! Cine sunt oamenii toxici din media care fac tot posibilul ca Romania sa ramana o tara UE de mana a doua! Cum au incercat sa dinamiteze obiectivul de tara nr 1 – Aderarea la spatiul Schengen!
Redam mai jos cateva pasaje din text:

“Un raport publicat în acestă vară The Global Initiative Against Transnational Organized Crime numește Portul Constanța drept una dintre cele mai importante porți de intrare în Balcani pentru drogurile din America de Sud, dar și ce mai importantă poartă din Balcani prin care intră mărfurile contrafăcute.”

Profesorul Cristian Păun crede că situația controalelor vamale din port, dar și de la granița de est cu Moldova și Ucraina reprezintă o problemă de credibilitate: „Cum putem convinge Olanda că merităm să intrăm în Schengen, când noi nu putem controla mărfurile din TIR-uri sau din Portul Constanța?

Din răspunsul diplomatului olandez reiese că România nu trebuie să pună doar accentul pe controalele Poliției de Frontieră, ci și pe independența Justiției și chiar a controlului traficului cu mărfuri care duce la evaziune.

 

Analiza pe text Deutsche Welle – Are vreo legătură axa Constanța-Rotterdam cu aderarea la Schengen?

Un alt avanpost media european din Romania cu inclinatii periculoase in directia anti-Schengen este Deutsche Welle in care jurnalista Sabina Fati a reusit sa strecoare un text de opinie plin de lobby la adresa Olandei. Cu exact aceeasi retorica ca si ceilalti inamici ai Romaniei s-a urmarit inca de la inceput pana la final punerea Romaniei intr-o pozitie inferioara Olandei si altor tari europene. Desi nu exista nicio prevedere legata de justitie sau coruptie sau hotie in „manualul” de aderare la Schengen jurnalista Deutsche Welle a facut tot posibilul sa le explice cititorilor ca acestea sunt criteriile obligatorii pentru care Olanda nu ne da votul. Nimic mai fals. Dovada actiunii concertate este faptul ca jurnalista Sabina Fati a publicat acelasi text si pe blogurile adevarul.ro din dorinta de a propaga si raspandi opinia dansei la cat mai multi cititori.

 

Redam mai jos cateva pasaje din text:

“Primirea României în Schengen ar putea ține de o conjunctură favorabilă Bucureștiului, cum a fost și momentul deciziei primirii țării în NATO, după ce a oferit spațiu de survol avioanelor americane, înainte de terminarea războiului din Kosovo. Cu toate acestea, Mark Rutte, care vine dintr-un stat cu rădăcini democratice bine înfipte a spus destul de apăsat că România ,,trebuie să fi făcut suficienți pași”

Pe scurt, Olanda ar vrea să vadă că în România funcționează statul de drept, fiindcă degeaba frontierele țării sunt securizate cu cea mai înaltă tehnologie, dacă poliția de frontieră închide ochii la micile sau marile operațiuni de trafic.

Poate că de aici s-a răspândit mitul conspiraționist că Olanda s-ar opune aderării României la Schengen, fiindcă în acest fel ar pierde o parte din transporturile care ar veni dinspre China sau din alte state orientale și care ar putea prefera Constanța în loc de Rotterdam, portul numărul unu al Europei. Oricum, România nu a acceptat ideea lansată de Olanda, probabil mai puțin dintr-o logică strategică și mai mult din pricina micilor interese de grup din portul Constanța.

Analiza pe text RFI – Schengen | Dragoș Tudorache: Nu trebuie doar să convingem Olanda, avem și teme de făcut, să nu le ascundem sub preș

Radio France Internationale completeaza corul vocilor care emit in eter un mesaj vitriolant la adresa Romaniei. De data aceasta institutia media nu a apelat la un jurnalist de opinie ci a ales sa expuna un punct de vedere explicit anti-Schengen din partea parlamentarului european Dragos Tudorache. Trebuie spus inca de la inceput ca Dragos Tudorache, un USR-ist pursange este membru al grupului parlamentar Renew Europe, acelasi partid din care face parte si Mark Rutte, premierul olandez. Asa cum era de asteptat fostul ministru din guvernul Ciolos nu a iesit din cuvantul si din retorica sefului sau de partid, incercand chiar mai abitir decat Rutte sa ne explice de ce Romania nu trebuie sa grabeasca intrarea in Schengen.

 

Redam mai jos cateva pasaje din text:

E clar că nu există nici o legătură directă între aderarea la Schengen și MCV, însă legătura politică există și a existat de foarte mult timp, pentru că ține de credibilitatea eforturilor pe care un stat membru le face (…). Dincolo de eforturile pe care le facem la nivel european, avem și teme de făcut acasă și nu trebuie să le ascundem sub preș, să ne prefacem că ele nu sunt acolo și că tot ceea ce e de făcut e de convins Olanda”.

 

Domnul Rutte trebuie sa-si convinga si partenerii de coalitie ca sa ia impreuna aceasta decizie. Aceasta istorie dureaza de 11 ani si de fiecare data ne-am blocat in ultimul moment si de cele mai multe ori ne-am impiedicat tocmai din cauza unor incoerente politice