Inaugurarea sediului Băncii Centrale Europene s-a soldat cu zeci de poliţişti şi protestatari răniţi FOTO

Ciocnirile prilejuite de inaugurarea noului sediu al Băncii Centrale Europene (BCE) de la Frankfurt s-au soldat cu 14 răniți în rândul forțelor de ordine, a anunțat poliția locală, în timp ce organizatorii manifestației au precizat că 21 de protestatari sunt răniți, relatează AFP, citată de Agerpres. 

18 mart. 2015, 18:19

Un purtător de cuvânt al poliției a precizat că 14 polițiști au fost răniți, fără a furniza amănunte suplimentare, iar alți 80 au avut ochii iritați din cauza gazului lacrimogen. De asemenea, poliția a anunțat că a efectuat 16 arestări.

Blockupy, grupul care a lansat apelul la organizarea manifestației împotriva austerității care viza BCE, a postat pe Twitter că au existat 21 de răniți de la loviturile de baston și că 107 oameni au iritații din cauza gazului lacrimogen și de la spray-urile cu piper.

Christoph Kleine, un purtător de cuvânt al Blockupy, a afirmat că la manifestație au participat 6.000 de protestatari, mult sub estimările de 10.000 vehiculate în ultimele zile, potrivit Agerpres.

În cursul dimineții, protestele au luat o turnură violentă care i-a derutat inclusiv pe organizatori. ‘Nu este ceea ce am intenționat’, a recunoscut Ulrich Wilken, un alt purtător de cuvânt.

Citeşte şi CURS BNR: Veşti bune pentru români, scad dolarul şi francul elveţian UPDATE

Miercuri dimineață sute de manifestanți, unii cu cagule, au avansat spre sediul BCE pentru a înfrunta poliția, ceea ce a dat naștere la ciocniri violente. Au fost incendiate mașini de poliție, clădirile administrative, unele bănci și stațiile de transport public au fost lovite cu pietre și pietre de pavaj.

Militanții nu au putut să se apropie de sediul BCE, protejat de un perimetru de securitate și de un dispozitiv polițienesc important. O sută de invitați aleși pe sprânceană au participat în jurul prânzului la ceremonia oficială de inaugurare a noului sediu, în care salariații instituției au început să se mute de toamna trecută.