Încă 3.000 de soldaţi americani vor ajunge în Polonia, în următoarele zile

Un înalt oficial de la Casa Albă a anunţat, vineri, că SUA au decis să trimită încă 3.000 de militari în Polonia pentru a "linişti aliaţii NATO", în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina.

12 feb. 2022, 00:05
Încă 3.000 de soldaţi americani vor ajunge în Polonia, în următoarele zile

Cei 3.000 de soldaţi cu sediul la Fort Bragg, în statul Carolina de Nord, au fost anunţaţi, la sfârşitul lunii ianuarie, că urmează să fie trimişi în Polonia. Ei îşi vor părăsi baza în următoarele zile şi ar trebui să ajungă în Polonia la începutul săptămânii viitoare, a precizat oficialul american, transmite AFP, citată de Agerpres.

Președintele american Joe Biden le-ar fi spus, vineri, celorlalți lideri NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin a decis să declanșeze invazia în Ucraina, care ar putea avea loc în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian și Financial Times. Informațiile publicate de presa internațională pe surse despre o decizie a Moscovei în privința unei intervenții în Ucraina apar în contextul în care liderii mai multor ţări, printre care şi Joe Biden, și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina.

Citeste si Joe Biden şi-a informat aliaţii că Putin este gata să invadeze Ucraina

Alţi 3.000 de soldaţi americani vor ajunge în Polonia

Agențiile de informații occidentale consideră că, cel mai probabil, ruşii vor încercui Kievul și vor forţa schimbarea regimului, arată sursele citate de presa occidentală. Aceleaşi agenţii sunt în mare parte de acord că Putin a mobilizat suficiente trupe pentru a încerca o invazie.

Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

Rusia a negat că ar avea intenția să invadeze Ucraina, cu toate astea a desfășurat peste 100.000 de solați în apropiere de graniță. Totodată, administraţia de la Kremlin spune că va lua măsuri militare nespecificate dacă cerințele sale nu sunt îndeplinite, inclusiv ca NATO să promită că nu va primi Ucraina în rândurile sale.

Citeste si Joe Biden, apel de urgenţă către toţi americanii aflaţi în Ucraina: „Părăsiţi ţara, acum!”