Încă două sindicate se alătură grevei din Educație: „Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simț”

Continuă greva din Educație, în ciuda majorărilor salariale anunțate de Guvern, considerate insuficiente de sindicaliști. Mai mult, noi sindicate s-au alăturat mișcării, inclusiv personalul din cercetare, care a lansat atacuri la adresalui Klaus Iohannis. 

02 iun. 2023, 14:28
Încă două sindicate se alătură grevei din Educație: „Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simț”

Federația Națională Sindicală „Gaudeamus” din învățământul superior și Federația Sindicală Hermes din învățământul superior și cercetare științifică au anunțat vineri, 2 iunie, susținerea „necondiționată” pentru greva personalului din învățământul preuniversitar, potrivit unui comunicat de presă comun al sindicatelor.

„Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simț și arată ce înseamnă ca învățământul să constituie o prioritate națională.

De 33 de ani subfinanțarea învățământului românesc precum și nesfârșitele „reforme” au chinuit nu doar procesul de învățământ în sine, ci și pe toți cei implicați – elevi, studenți, personal angajat, părinți, angajatori beneficiari ai forței de muncă”, susțin cele două sindicate.

Sindicatele Gaudeamus și Hermes critică declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis în conferința de presă de joi de la Chișinău, când oficialul de la Palatul Cotroceni a criticat cadrele didactice care încă se mai gândesc să rămână în grevă.

„Atacurile împotriva greviștilor orchestrate de arcul guvernamental, perpetuate sub diverse forme de influenceri și reprezentanți ai asociațiilor de părinți au culminat cu declarațiile false ale președintelui Iohannis privind satisfacerea tuturor revendicărilor acestora.

Avertismentul greviștilor din Educație și Cercetare

Furia guvernanților este în creștere, deoarece greva din învățământ aduce în prim plan o problemă socială fundamentală – viitorul copiilor noștri și implicit, al țării. Felicităm elevii pentru solidaritatea de care au dat dovadă, înțelegând că solicitările sindicaliștilor reprezintă un prim pas, obligatoriu, îndreptat spre salvarea sistemului de învățământ”, arată cele două sindicate în comunicatul citat.

„Percepem greva din învățământ drept o mișcare socială de o amploare neașteptată, prin marea susținere pe care o are în rândul populației, conștientă de importanța și dificultatea actului didactic.

Suntem recunoscători greviștilor pentru sacrificiul lor, un bulgăre care se rostogolește, adunând nemulțumirile acumulate ca reacție la disprețul continuu al clasei politice față oameni, de lege, de pacte și protocoale, de promisiuni electorale și programe de guvernare”, mai susțin șefii celor două sindicate – Cătălina Ioana Bonciu (Gaudeamus) și Mugurel Popescu (Hermes).

Inițial, greva generală din educația preuniversitară a afost decisă de trei sindicate mari la începutul lunii mai. Atunci, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au anunțat intrarea în grevă generală după ce la referendumul făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru această formă de protest.