Încă o lovitură pentru bănci. CEC Bank trebuie să le restituie românilor 5 milioane lei, pentru comisioane ilegale

ANPC continuă ancheta în cazul comisioanelor şi a felului în care operează băncile creditele românilor şi a amendat o nouă bancă pentru bani încasați ilegal.

31 oct. 2017, 08:44
Încă o lovitură pentru bănci. CEC Bank trebuie să le restituie românilor 5 milioane lei, pentru comisioane ilegale

Pe lista neagră a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului în ceea ce priveşte băncile din România se adaugă încă o mare bancă din ţara noastră, CEC Bank, care a fost amendată cu 55.000 lei, după ce ANPC a constatat că au fost încasate comisioane ilegale. Atunci când românii îşi retrăgeau banii de pe card, acestora le era reţinut un comision de minim doi lei. Acum, CEC Bank trebuie să le restituie românilor aproximativ 5 milioane de lei.

În luna octombrie, inspectorii ANPC au sancționat 15 bănci cu amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei. Cele 15 bănci amendate de ANPC sunt Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, Unicredit, Credit Europe, CEC Bank, OTP Bank, BRD, Garanti Bank, Alpha Bank, ING, Libra Internet Bank, Banca Transilvania și Leumi Bank.

Printre abaterile constatate de inspectorii ANPC se numără lipsa unor informatii standard obligatorii în orice formă de publicitate, referitoare la contractele de credit; lipsa avertizării consumatorilor privind faptul ca posibilele fluctuații ale ratei de schimb valutar, ale variației indicelui de referință, fluctuația veniturilor proprii, aceasta putând conduce la afectarea posibilității de plată pentru creditele cu garanție imobiliară; menționarea în cadrul prezentării produselor la secțiunea ‘Comisioane’ a comisionului de rambursare anticipată cu valoare zero (0%), deși neperceperea comisionului este legiferată prin OUG 50/2010, etc.