Încă o ALERTĂ alimentară. Suspiciune de aflatoxină la porumb. 8.000 de tone au fost confiscate

Un nou scandal în agricultură.  11.000 de tone de porumb despre care inspectorii sanitar-veterinari spun că este supect de infestare cu aflatoxină au fost confiscate.

28 mart. 2013, 11:28
Încă o ALERTĂ alimentară. Suspiciune de aflatoxină la porumb. 8.000 de tone au fost confiscate

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj au pus sub sechestru 11.000 de tone de porumb găsit într-un depozit al firmei Cerealcom care ar putea fi infestat cu aflatoxină; autorităţile sanitar-veterinare susţin că porumbul era destinat exportului.

Preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au confirmat informaţia primită prin sistemul de alertă rapidă şi au dat asigurări că lotul nu a ajuns spre distribuţie şi este stocat într-un depozit din judeţul Dolj, informează România TV.

Testele efectuate pe un eşantion colectat din lotul suspect vor fi gata în două sau trei zile.

Potrivit ziare.com, porumbul care ar putea fi infestat aparţine omului de afaceri Mihai Anghel şi este din recolta din 2012, iar analizele preliminare arată că nivelul de aflatoxină depăşeşte cu un singur procent limita maximă admisă.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, Andrei Butaru, a explicat că pentru moment proprietarul nu are voie să înstrăineze porumbul. „Pentru moment porumbul este ţinut în depozit până când proprietarul va face şi el propriile analize pentru că este dreptul lui şi a cerut acest lucru”, a declarat Butru, citat de Mediafax.

El a precizat că dacă rezultatul testului la aflatoxină pe care l-a comandat omul de afaceri Mihai Anghel va fi negativ, atunci va fi făcută o a treia serie de analize: „La a treia analiză dacă rezultatul este pozitiv, atunci proprietarul nu va mai avea voie să vândă porumbul. Eventual, îl poate duce la vreo fabrică de spirt”.