Încă o categorie de angajaţi români, scutită de la plata impozitului

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de către deputatul PSD Lucian Eduard Simion, facilităţile aplicate muncitorilor în construcţii ar putea să se extindă la o nouă categorie de angajați români.

30 nov. 2020, 19:17
Încă o categorie de angajaţi români, scutită de la plata impozitului
O nouă categorie de români ar urma să fie scutită de la plata impozitului.

Încă o categorie de angajaţi români, scutită de la plata impozitului. Propunerea legislativă a fost iniţiată de ​către deputatul PSD Lucian Eduard Simion. Măsura este susţinută şi de alţi membri PSD şi unii reprezentanţi ai minorităţilor.

Este vorba despre angajaţii din sectorul construcţiilor de nave. Până la 31 decembrie 2028, aceştia ar urma să fie scutiţi de la plata impozitului, la fel ca muncitorii din construcţii.

Proiectul de lege prevede reducerea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) şi exceptarea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (în cuantum de 10% din salariul brut în prezent), precum şi de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%) scrie Adevărul.

Citeşte şi  Oamenii de la ţară, scutiţi de impozit pe terenuri şi clădiri. Iohannis a promulgat legea

Aceste beneficii sunt însoţite de creşterea salariului minim brut în acest sector la 3.000 de lei. Potrivit proiectului,

măsura ar trebui să se aplice de la data de 1 ianuarie 2021. Deşi propunerea legislativă nu este însoţită de fişa financiară în care să fie prezentat impactul acesteia asupra bugetului general consolidat, în expunerea de motive ataşată se menţionează că acesta ar fi nesemnificativ.

„Potrivit calculelor CF, aceste valori sunt compatibile cu un impact bugetar de reducere a veniturilor bugetare calculat la nivelul anului 2018 de circa 0,4 miliarde lei. Considerând şi creşterea salariilor din perioada 2019-2021 (realizată şi prognozată) de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză de circa 26,5%, impactul bugetar al propunerii la nivelul anului 2021 ar fi de circa 0,5 miliarde lei, o sumă care, în opinia CF, nu poate fi apreciată drept nesemnificativă”, arată un document al instituţiei.