Polonia va suspenda temporar aplicarea normelor Schengen începând de luni, 7 iulie, prin reintroducerea controalelor la frontierele cu Germania și Lituania.
Anunțul a fost făcut marți de premierul Donald Tusk, după o ședință a guvernului, în contextul intensificării tensiunilor legate de migrația ilegală și al măsurilor restrictive impuse recent de Germania.
„Considerăm reintroducerea temporară a controalelor necesară pentru a reduce la minimum fluxurile necontrolate de migranți peste granița polono-germană”, a declarat Tusk.
Citește și: Țara care suspendă Spațiul Schengen până la toamnă. O nouă lovitură pentru români după anularea Visa Waiver
Decizia vine pe fondul criticilor venite din partea opoziției naționaliste din Polonia, care acuză guvernul liberal că ar accepta pasiv returnarea migranților de către autoritățile germane.
Problema migrației a devenit un subiect foarte discutat în ultimele săptămâni, cu grupări de extremă dreapta organizând patrule la granița cu Germania. Tensiunile au crescut odată cu măsuriel luate de guvernul german, care a înăsprit controalele la froniteră după preluarea puterii în luna mai de către o coaliție conservatoare.
Polițiștii de frontieră din Germania au primit ordin să interzică intrarea migranților fără statut legal, inclusiv a celor care solicită azil, măsură criticată aspru de autoritățile poloneze.
În ciuda unei decizii recente a unui tribunal administrativ care a interzis returnarea solicitanților de azil la frontieră, Berlinul a anunțat că va continua această practică.
Cancelarul german Friederich Merz a explicat într-o conferință de presă că menținerea controalelor este esențială pentru protejarea spațiului Schengen.
„Dorim, desigur, să păstrăm spațiul Schengen, dar libertatea de circulație va funcționa pe termen lung doar dacă cei care promovează migrația ilegală, în special prin traficarea de migranți, nu vor abuza de ea”, a declarat Merz.
Acesta a subliniat cooperarea strânsă cu Polonia: „Există o cooperare foarte strânsă, foarte colegială, prietenească între șefii de guvern, adică între Donald Tusk și mine, și între miniștrii de interne, pentru că vrem să rezolvăm împreună o problemă comună”.
Suedia a luat o măsură similară pe fondul presiunilor legate de migrație și securitate.