Încă o tragedie aviatică, în Afganistan. La bord se aflau 83 de persoane. Controverse privind proprietarul avionului prăbuşit

Un avion aparținând companiei naționale a Afganistanului, Ariana Afghan Airlines, s-a prăbușit luni în provincia Ghazni.

27 ian. 2020, 10:17
Încă o tragedie aviatică, în Afganistan. La bord se aflau 83 de persoane. Controverse privind proprietarul avionului prăbuşit

UPDATE. Primele înregistrări de la faţa locului indică faptul că avionul era unul de tip Bombardier şi, conform logo-ului de pe fuselaj, aparţine Forţelor Armate ale SUA (US Air Force).

UPDATE Talibanii au revendicat prăbușirea avionului aflat în misiune. La bord se aflau oficiali CIA, scrie Kabul News. Informația a fost confirmată și pe contul oficial de Twitter al purtătorului de cuvânt al insurgenților, Zabihullah Mujahid.

„Avionul inamicilor noștri s-a prăbușit în Sado Khelo, districtul Deh Yak, în jurul prânzului. Toți membrii echipajului și oficiali CIA au fost uciși. Trupurile lor zac lângă epavă”, este mesajul apărut pe contul de Twitter al lui Zabihullah Mujahid.

UPDATE: Compania Ariana Airlines a negat însă informația, explicând că aparatul de zbor prăbușit nu le aparține. „În atenția tuturor cetățenilor. Știrea nu este adevărată. Toate cursele noastre care au decolat au ajuns, în siguranță, la destinație. Așadar, avionul prăbușit nu aparține companiei”, este mesajul publicat de Ariana Airlines, pe Facebook.

O nouă tragedie aviatică. Anunțul a fost făcut de oficiali ai acestei provincii, citați de Reuters. Momentan, CEO-ul companiei aeriene neagă accidentul, potrivit Pajhwok Afghan News.

Din primele informaţii rezultă că este vorba despre un avion care transporta 83 de persoane. Acesta s-a prăbușit și a izbucnit în flăcări pe teritoriul controlat de talibani. Oficialii locali au declarat că un Boeing 737-400 al Ariana Afghan Airlines a căzut în districtul Deh Yak, în zona muntoasă din estul provinciei Ghazni. Până la această oră nu se cunoaște soarta pasagerilor, existând inclusiv informații contradictorii cu privire la traseul aeronavei, respectiv la orașul de plecare și destinația sa.

Ariana Afghan Airlines este compania aeriană națională din Afganistan, cu un birou în Kabul, operează zboruri interne și internaționale și este deținută de guvern. Se află pe lista transportatorilor care sunt interziși în Uniunea Europeană.

Nu a fost singurul incident aviatic. Un avion al companiei Caspian Airlines a ieşit luni de pe pistă intrând direct pe o autostradă la aterizare, pe un aeroport din sud-vestul Iranului, dar toţi pasagerii au fost evacuaţi în siguranţă şi nimeni nu este rănit, au anunţat media de stat iraniene, citate de Reuters.

„Zborul Boeing nr. 6936 al Caspian Airlines cu 135 de pasageri a plecat din Teheran spre Mahshahr luni dimineaţă devreme. (Avionul) a ieşit de pe pistă la aterizarea pe aeroportul Mahshahr fără să facă victime”, a anunţat agenţia de presă de stat IRNA.

Citând oficiali ai aviaţiei locale, IRNA a declarat că o problemă tehnică a întârziat aterizarea avionului ceea ce a provocat accidentul.

„Avionul nu a luat foc şi toţi pasagerii au părăsit în siguranţă avionul”, a declarat pentru IRNA directorul general al aeroporturilor din Khuzestan, Mohammad Reza Rezaei.

Sâmbătă, un avion iranian ce efectua ruta Istanbul-Teheran a efectuat o aterizare de urgenţă pe un aeroport din capitala Iranului din cauza unei probleme tehnice, a anunţat agenţia semioficială de presă Mehr.

Companiile aeriene din Iran au fost afectate de multe accidente, pentru care conducătorii iranieni dau vina pe sancţiunile americane ce blochează companiile aeriene să-şi înlocuiască flota îmbătrânită sau să achiziţioneze piese de schimb din Occident.


loading...