Încă un domeniu în care România educă tinerii doar pentru ca aceștia să plece din țară imediat după facultate: ”În Franța câștigi la început 3.000 de euro”

Farmaciile din România încep să se bazeze şi ele pe angajaţi din străinătate. Unul dintre cele mai mari grupuri din industria farma a adus peste o sută de nepalezi în depozite şi farmacii. Lucrurile nu vor sta mai bine nici de acum înainte, deoarece înscrierile la facultăţile de profil sunt la cele mai mici cote din ultimii ani.

18 iul. 2023, 13:51
Încă un domeniu în care România educă tinerii doar pentru ca aceștia să plece din țară imediat după facultate: ”În Franța câștigi la început 3.000 de euro”

Trei sferturi dintre locurile de la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca au rămas libere după terminarea înscrierilor, de patru ani numărul candidaţilor scăzând constant, spune decanul, îngrijorat că eforturile de atragere a tinerilor nu dau rezultat.

”Am încercat să dezvoltăm proiecte de promovare a acestui program de studiu în mediul rural, în medii defavorizate. Prin care farmacistul să poate avea şi alte competenţe, de pildă în domeniul serviciilor farmaceutice. Trebuie să ne gândim că a crescut şi numărul facultăţilor de farmacie. În urmă cu 20 de ani erau trei facultăţi, acum sunt 12 facultăţi. Probabil şi acest lucru determină numărul mai scăzut de candidaţi.”, a declarat prof. Gianina Crisan, decanul Facultatății de Farmacie Cluj, potrivit Observatornews.

Francezul Amara Dine crede că a descoperit motivul pentru care tinerii români nu sunt interesaţi să devină farmacişti. Studiază de un an la Facultatea de Farmacie de la Cluj-Napoca, dar nu vrea să rămână în România, din cauza salariilor mici.

”În Franţa poţi câştiga la început 3.000 de euro şi poţi ajunge şi la 8.000-9.000 de euro pe lună.”, spune Amara.

Citește și: Rezultate titularizare 2023. Peste jumătate din candidați au picat examenul. Notele obținute de profesori înainte de contestații, publicate pe edu.ro

În România, un farmacist proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii câştigă cât un casier la supermarket. După cinci ani de studii, salariul unui farmacist poate începe de la 2.500 – 3.000 de lei. Responsabilitatea este însă invers proporţională cu veniturile, mai ales în ţara noastră, unde studiile arată că 65% îşi cumpără medicamente fără să consulte un medic, dublu faţă de media europeană.

În primăvară aveau aviz de practică 18.200 de farmacişti, cu aproape 7% mai puţini decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Anda Vija, proprietara unei farmacii din Timişoara, confirmă – este tot mai greu să angajeze personal.

”Foarte greu în ziua de astăzi. Foarte greu, pentru că sunt puţini care se înscriu şi sunt puţini absolvenţi comparativ cu anii trecuţi. Este o meserie grea. Descurajează şi din punct de vedere al salarizării.”, spune aceasta, pentru sursa citată.

În 16 judeţe ale ţării există doar un farmacist la peste 1.500 de locuitori.

Citește și: Admitere facultate 2023. Concurență uriașă la la o specializare de la Universitatea Transilvania. Sunt 38 de candidați pe loc