Încă un dosar penal pentru Igor Dodon. Cum a încercat fostul președinte pro-rus să ajungă în România, deși avea interzis

Problemele se țin „lanț" de Igor Dodon. Fostul președinte al Republicii Moldova s-a ales cu un nou dosar penal. Fostul oficial pro-rus a devenit irelevant din punct de vedere politic, după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale. 

28 mart. 2023, 17:23
Încă un dosar penal pentru Igor Dodon. Cum a încercat fostul președinte pro-rus să ajungă în România, deși avea interzis

Igor Dodon, soția sa și un medic de familie au fost trimiși în judecată de Procuratura Anticorupție de la Chișinău, într-un nou dosar. Procurorii susțin că fostul președinte a obținut un certificat medical fals pentru a convinge instanța să le permită să vină în România, în ciuda interdicției de a părăsi țara, scrie presa din Republica Moldova.

În certificatul obținut de Igor Dodon au fost menționate date false, susțin procurorii. Mai precis, copilul fostului președinte ar avea probleme de sănătate, pentru care necesită controale de specialitate și chiar trataement medical.

Igor Dodon a prezentat instanței documentul fals și a solicitat permisiunea de a pleca în România pentru a a-și trata copilul după infectarea cu COVID.

Potrivit procurorilor, fostul președinte, soția sa și medicul de familie sunt acuzați de „confecţionarea, deţinerea şi folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi”.

 

Ce pedeapsă riscă Igor Dodon

 

Potrivit legii, aceste fapte sunt pedepsite cu amendă cuprinsă între 27.500 și 47.500 de lei moldovenești, muncă în folosul comunității, între 180 – 240 de ore sau cu închisoare de până la cinci ani de zile.

Igor Dodon a primit acceptul de a părăsi teritoriul Republicii Moldova în luna ianaurie, însă fostul președinte de peste Prut s-a răzgândit și nu a mai plecat, în cele din urmă.

Politicianul din Republica Moldova are interdicție are interdicție de a părăsi țara sa pentru că mai are un dosar penal. Este vorba de un dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, potrivit DW.