Încă un pas în favoarea plafonării prețurilor polițelor RCA. Anunț de ultima oră de la Consiliul Concurenței

Noi dezvăluite despre umflarea prețurile pentru asigurările obligatorii! Firmele de asigurări RCA făceau tot felul de înțelegeri, astfel încât prețul să fie mai mare. Problema a fost adusa în atenția publica chiar de președintele Consiliului Concurentei. Bogdan Chirițoiu a anunțat și că Hotărârea de Guvern de plafonare a preţurilor RCA va avea, în principiu, avizul Consiliului Concurenţei.

21 mart. 2023, 13:50
Încă un pas în favoarea plafonării prețurilor polițelor RCA. Anunț de ultima oră de la Consiliul Concurenței

Hotărârea de Guvern de plafonare a preţurilor RCA va avea, în principiu, avizul Consiliului Concurenţei, dar lunile acestea trebuie folosite ca să punem piaţa pe nişte baze stabile, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

„Intenţia reglementatorului este să revenim la preţurile din perioada anterioară. Ei au o estimare, eu nu pot să spun dacă e bun preţul din martie 2022 sau preţul din altă lună. Noi nu sancţionăm niciodată companii că au preţuri prea mici. Dacă preţurile sunt nerealist de mici şi compania nu îşi poate acoperi obligaţiile din încasări, la asta se uită reglementatorul. Înţeleg logica plafonării, are sens. În momentul când cel mai mare operator pe piaţă iese, când ai milioane de oameni care trebuie să schimbe poliţele, are un sens să vii să încerci să calmezi lucrurile, să ţii un pic sub control câteva luni. Evident că dacă nu luăm măsuri în perioada asta, să facem ca piaţa să poată să funcţioneze, evident că spirala de creştere a preţurilor o să continue. Această Hotărâre de Guvern va avea, în principiu, avizul Consiliului Concurenţei. Înţeleg că se mai lucrează pe ea, deci n-am văzut varianta finală. Am avut o discuţie ieri. Luăm această măsură de criză câteva luni să ţinem lucrurile sub control, să nu avem o explozie a preţurilor, dar lunile acestea trebuie folosite, repet, ca să punem piaţa pe nişte baze stabile. Evident că ne vom uita la această piaţă. Eu cred că nişte oameni raţionali, nişte companii serioase vor fi foarte atente să nu recurgă la înţelegeri. Dacă au imprudenţa s-o facă din nou, îi mai sancţionăm încă o dată, dar eu sper că, după două sancţiuni, şi-au învăţat lecţia”, a menţionat Chiriţoiu, scrie Agerpres.

Citește și: Falimentul Euroins este oficial. Până când pot fi depuse cereri de despăgubire și când încep plățile

Bogdan Chirițoiu a admis faptul că, la momentul actual, se poate vorbi despre o criză majoră pe piaţa RCA din România.

„Evident că e o criză majoră, când avem din nou liderul de piaţă care iese de pe piaţa de RCA. Nu e primul, e al patrulea şi a doua oară când se întâmplă recent, da? E o zonă unde, din păcate, am dat cele mai multe sancţiuni. Multe sancţiuni le-am dat în decembrie… Noi ne uităm pe zona noastră, acum criza însă nu vine de la înţelegeri în piaţă. Criza pe care o avem acum vine din faptul că autoritatea de reglementare a constatat că aşa cum City Insurance nu avea destule fonduri, nu avea destui bani proprii pentru a acoperi riscurile, la fel şi cu Euroins, că nu are destul capital, n-are destui bani proprii care să ne asigure pe noi, consumatorii, că poate să acopere pagubele pe care le asigură în acea zonă de reglementare. Aici nu e o zonă în care noi să avem expertiză. Separat de problemele de capitalizare, sunt hibe în legislaţie. Sunt mai multe propuneri pe care noi le-am făcut, deja, de ceva timp. Unele arată că s-au rezolvat probleme: faptul că se pot vinde poliţele de RCA, nu mai ai un comision fix, deci dacă cumperi online poţi să cumperi mai ieftin decât dacă cumperi la ghişeu. Dar tot nu s-au rezolvat anumite probleme. Nu poţi să spui „Vreau să stabilesc un un preţ, un plafon momentan”. E ceva indicativ”, a spus oficialul Consiliului Concurenţei.