Încadrarea defrişărilor ilegale în categoria ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, aprobată de Senat

Senatorii juriști au dat, marți, un raport favorabil cu un amendament propunerii legislative care completează Legea nr. 51/1991 în sensul că defrișarea ilegală pe suprafețe mai mari de un hectar este considerată amenințare la adresa siguranței naționale a României.
Iulian Tudor
27 oct. 2015, 14:43
Încadrarea defrişărilor ilegale în categoria ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, aprobată de Senat

Prin propunerea legislativă a PNL este completat articolul 3 al Legii privind siguranța națională cu două noi litere (j prim și litera j secund) în sensul că sunt încadrate în categoria amenințărilor la adresa siguranței naționale „defrișările ilegale pe suprafețe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenței unui arboret cu mai mult de 50% față de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile T1 și T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor”.

Prin amendamentul adoptat în Comisia juridică, articolul 3 este completat și cu litera m), care are următorul conținut: „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice, strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.

În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiatorii susțin faptul că domeniul silvic este unul în care inegalitățile și abuzurile „s-au acumulat an după an”.

„Tăierile ilegale și defrișările masive sunt principalele probleme, care s-au perpetuat în absența unor reglementări legale clare și actualizate, precum și prin complicitatea și iresponsabilitatea celor care ar trebui să protejeze pădurea și să aplice legea”, se arată în documentul citat.

Inițiatorii actului normativ reamintesc faptul că, potrivit Curții de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la cinci miliarde de euro, „cifră care în realitate este și mai mare”.

„În ultimii opt ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri, iar această proporție este numai partea de tăiere ilegală care a putut fi cuantificată. S-au încercat măsuri de stopare prin activități de control, care însă și-au demonstrat ineficiența. Curtea de Conturi vorbește chiar despre încurajarea și perpetuarea infracțiunilor la regimul silvic, respectiv tăieri și comercializări ilegale de lemn”, se mai arată în expunerea de motive.

De asemenea, inițiatorii propunerii de lege afirmă că introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilitățile la adresa siguranței naționale înseamnă că instituțiile statului — MAI, MApN, SRI „vor putea interveni, alături de Ministerul Mediului, pentru realizarea securității naționale și reducerea corupției din sistem și pentru reducerea jafului”.

Legea are un caracter organic, iar Senatul o va dezbate și supune votului plenului în calitate de Cameră decizională. Propunerea legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaților în ședința din 7 octombrie.

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Capital.ro
Legea pe care o aștepta toată România. Președintele a semnat astăzi, 3 Iunie
Playtech.ro
Data la care începe anul școlar 2024-2025. Surpriză mare pentru elevi și părinți
DailyBusiness
Cele mai bune oferte la Lidl! Toate produsele preferate ale românilor sunt la reducere!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Dorian Popa e istorie. Fosta lui iubită s-a rupt la piscină, pe manele
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd pe drumuri
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Scandal uriaș în Familia Regală! Cum a reacționat regele Felipe al Spaniei, când a aflat că este înșelat de soția lui, regina Letizia! Majestatea sa ar fi fost devastat
Capital.ro
Interzis în România! Nu mai ai voie să faci așa ceva. Iohannis a promulgat legea
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'