Încălzirea globală aduce temperaturile de la Barcelona, la Bucureşti. Efectele dramatice ale schimbărilor climatice, 22 de grade în Capitală cu 50 de zile înainte de Crăciun, mergem în tricou pe stradă

Încălzirea globală este un fenomen care nu se regăseşte doar în mapele politicienilor sau graficele cercetătorilor, ci începem să o simţim tot mai acut pe propria piele, zi de zi.

04 nov. 2021, 11:53
Încălzirea globală aduce temperaturile de la Barcelona, la Bucureşti. Efectele dramatice ale schimbărilor climatice, 22 de grade în Capitală cu 50 de zile înainte de Crăciun, mergem în tricou pe stradă

Că vremea este capricioasă este un fapt arhi-cunoscut, însă până acum aceste capricii se înscriau în nişte limite predictibile, astfel că o ninsoare la final de octombrie, spre exemplu, nu ne surprindea prea tare. Acum, nu numai că nu avem parte de vreun fulg de nea în această perioadă a anului, dar temperaturile la început de noiembrie au valori comparabile cu cele de la începutul verii.

Astfel, pentru vineri, 5 noiembrie, sunt prognozate maxime de 25 de grade Celsius în România, cu 22 de grade la Bucureşti, valori care amintesc mai degrabă de oraşe mediteraneene, precum Barcelona sau Atena, decât de o capitală dintr-o zonă temeperat continentală.

Meteorologii ne anunţă că, destul de rar, aerul cald ce vine dinspre bazinul Mării Mediterane pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru luna noiembrie, valorile acestora urcând aproape de 30 ºC. Astfel de temperaturi extreme, maxime absolute pentru un număr mare de staţii meteorologice, s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994, 2004 sau 2010. Se observă astfel o frecvenţă din ce în ce mai mare a maximelor absolute în ultimele decenii, semn că încălzirea globală e un fapt, iar îngrijorările liderilor lumii sunt justificate.

Citeşte şi PROGNOZA NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021. Un ciclon loveşte România, veşti proaste de Sărbătorile de iarnă

La Bucureşti, maxima absolută are valoarea de 29,4 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 1 noiembrie 1926. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşi-Băneasa, temperatura maximă absolută a lunii noiembrie este 25,6 ºC, respectiv 25,1 ºC, ambele valori fiind înregistrate în data de 10 noiembrie 2010, așadar relativ recent, transmite ANM.

În consecință, schimbările climatice au făcut în așa fel încât Crăciunul să nu mai fie anunțat de geruri și zăpadă și iată că la doar 50 de zile distanţă de cea mai importantă sărbătoare a iernii avem în România temeperaturi de sudul Spaniei. Meteorologii anunţă că vremea va fi anormal de caldă pentru toată zona Balcanilor, inclusiv Turcia şi Grecia.

La nivel global, noiembrie 2021 a început deja foarte fierbinte cu cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în această lună în Emiratele Arabe Unite, +39.9 grade Celsius la Swiehan.

Citeşte şi Prognoza meteo 1 – 14 noiembrie. Temperaturi de până la 21 de grade la începutul intervalului, apoi vremea se răceşte şi vin ploile